avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prelungire concediu îngrijire copil cu handicap de la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prelungire concediu îngrijire copil cu handicap de la 1 an la 2 ani

Bună ziua,
Pe 17 iulie fetiță mea face 1 an, în iunie ar trebui sa revin la munca, însă copilul a fost încadrat în clasa de handicap din punctul de vedere al dezvoltării psiho motorii. Am depus documentația la Direcția pentru Protecția Copilului, urmând ca pe 8 mai sa merg la Comisie. Cum va trebui sa procedez cu angajatorul? Ce drepturi voi avea în continuare? Ce se intampla cu stimulentul de insertie? Dar copilul, ce drepturi va avea? Menționez ca am optat pentru 1 an inițial, nebănuind ca voi avea probleme cu bebe:( . Mulțumesc anticipat pentru timpul alocat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 14:24, 26 Aprilie 2014
1. Cand intrati in posesia certifcatului de handicap faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pana la varsta de 3 ani a copilului (atasati si o copie dupa certificatul de handicap).

2. Apoi mergeti la Primarie cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de handicap si solicitati prelungirea platii indemnizatiei pentru CCC.

3. Indemnziatia pentru CCC va fi aceeasi ca indemnizatia pe care o primiti acum.

4. Daca nu se mai prelungeste certificatul de handicap pana implineste copilu 3 ani reveniti si mai discutam atunci.
Adevărat a Inviat!
Mulțumesc pentru informații,
Dvs. ați menționat pana la 3 ani, practic eu pot sa cer angajatorului suspendarea contractului pana la implinirea vârstei de 3 ani a fetiței? Nu se prelungește întâi pe 1 an? Îmi puteți da mai multe informații.
Daca aveti dreptul la CCC pana la 3 ani, de ce sa cereti mai putin? Oricum puteti relua activitatea oricand doriti.

Normele de aplicare a OUG nr. 111/2010:

ART. 9
(1) În situaţia în care, dupã alegerea opţiunii de concediu de cãtre persoana îndreptãţitã, copilul/copiii este/sunt încadrat/încadraţi în grad de handicap, dreptul prevãzut la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã se acordã de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile de la aceastã datã. Dacã cererea este depusã dupã termenul menţionat, dreptul se acordã de la data depunerii cererii.
(2) În situaţia în care, dupã împlinirea vârstei de un an sau 2 ani, copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple, este încadrat într-un grad de handicap, dreptul prevãzut la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã se acordã de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile de la aceastã datã. Dacã cererea este depusã dupã termenul menţionat, dreptul se acordã de la data depunerii cererii.
(3) În situaţia în care unul dintre copiii rezultaţi în urma unei sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, pentru acesta se continuã concediul şi plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cuantumul prevãzut la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã. În cazul în care sunt încadraţi în grad de handicap mai mulţi copii rezultaţi în urma unei sarcini multiple, pe lângã indemnizaţia pentru creşterea copilului în cuantumul prevãzut la art. 2 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã se va acorda şi suma prevãzutã la art. 5 din ordonanţa de urgenţã, în raport cu numãrul copiilor.

ART. 10
Persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã pot beneficia, dupã împlinirea de cãtre copil, cu excepţia copilului cu handicap, a vârstei de un an, de concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 din ordonanţa de urgenţã.


OUG nr. 111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil cu handicap tarn tarn Avem un baietel si ofetita gemeni de 9 luni.Sotia a optat pentru o perioada de ingrijire de 1 An.Pe aceasta perioada avea un venit de 3400ron 600 pentru al ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil picu_2004 picu_2004 buna ziua, sotia mea a nascut pe data de 29.01.2014 , a optat pt concediul de un an de zile (concediu de creste copil )incepand cu 01.01.2015 a inceput munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani adriansir adriansir Buna ziua, Eu si sotia mea intentionam prelungirea concediului de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani (recomandare medic). Pana la varsta de 2 ani, de ... (vezi toată discuția)