Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cum sa procedez in urmatoarea situatie: peste cateva zile ar fi trebuit sa ma intorc la locul de munca, deoarece concediul de ingrijirea a copilului se termina.Patronul firmei m-a contactat spunandu-mi ca postul meu este ocupat si pot sa revin , dar numai pentru a face curatenie prin birou.Mentionez ca am avut functia de director de vanzari , timp de 15 ani, in aceasta firma.Nu doresc sa fiu injosita in asemenea hal.Cum pot sa inchei contractul de munca? Poate pentru a beneficia de somaj , in cazul in care nu gasesc de munca. Multumesc.
In conformitate cu CM, angajatorul trebuie sa va ofere acelasi loc de munca.
La revenire, daca doreste sa va disponibilizeze, va poate anunta in scris ca postul respectiv s-a desfiintat (nu ocupat de alt cineva) si va ofera in schimb un alt post, post pe care este sigur ca o sa il refuzati. Daca postul respectiv este ocupat de altcineva, puteti deschide actiune in instanta.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. - Asadar daca postul dvs. nu a fost desfiintat angajatorul este obligat sa va reprimeasca pe postul prevazut in CIM.
- Daca nu o face il puteti da in judecata pentru nerespectarea clauzelor din CIM.
5. Daca postul nu a fost desfiintat (si chiar daca a fost desfiintat) vi se poate oferi un alt post dar nu sunteti obligata sa il acceptati.