Sunt inscris la programul Prima Casa, in ultima faza, aprobarea dosarului. Sunt sunat de la banca si mi se spune ca nu mi se poate acorda suma de 50.000 euro, pentru apartamentul pe care doresc sa il cumpar, ci numai 42.000, deoarece au facut un STUDIU DE PIATA in zona in care doresc sa cumpar si a reiesit ca apartament ca cel care doresc sa il cumpar este la max. 45.000 euro. Evaluatorul recomandat de banca si pe care l-am platit eu a evaluat apartamnetul la 53.000 euro. Exista un abuz al bancii in acest caz? Ce puteti sa imi spuneti de acest studiu. Eu i-am intrebat si ei au intrat pe internet sa imi arate 2 pagini pe care le aveau deja pregatite cu preturile cele mai mici din zona. ce fac eu in acest caz care pierd avansul dat dezvoltatorului imobiliar? Pot da in judecata banca si evaluatorul?
Da. Puteti da in judecata Banca si pe evaluator pentru diferenta de suma dintre cea perceputa de constructor/vanzator si cea care creditata de Banca sau puteti cere obligarea lor la desdaunari echivalente cu suma data avans si eventual ceva daune morale...Consultati un avocet care va poate spune exact ce strategie este cea mai buna si avantajoasa pentru speta dvs...Nu uitati ca trebuie facuta medierea unde, daca insistati puteti obtine exact suma necesara achizitiei si efectuarii tranzactiei cu vanzatorul apartamentului....success.
Nu sunt de aceeasi parere. Dimpotriva. Este vorba de un credit garantat din fonduri publice. Daca banca a decis sa nu il acorde, inseamna ca exista un motiv bineintemeiat. Nu am auzit de astfel de situatii, in care banca sa refuze un credit, implicit sa-si refuze un venit dintr-un credit. Doar daca exista o suspiciune intemeiata de frauda, in ceea ce privese evaluarea imobilului.
In primul rand, daca banca refuza creditul, promitentul vanzator este obligat sa restituie avansul. De unde am avea prejudiciu? De unde daune morale?
Ce treaba are vanzatorul care a incasat arvuna daca viitorul comparator face rost de bani sau nu? E problema lui daca vine cu banii de la socrii sau daca primeste imprumutul de la o banca sau camatari....El nu vinde sub o conditie rezolutorie....Mai mult, cumparatorul a fost stimulat sa cumpere dupa ce evaluatorul bancii a precizat valoarea imobilului si banca i-a specificat clar ca ii da imprumutul in valoarea evaluata.Doar in conditiile astea cumparatorul a dat avansul vanzatorului, deci a fost indus in eroare chiar de catre Banca, aceasta razgandindu-se pur si simplu, fara un temei legal.
Domnule avocat, eu zic sa discutam pe argumente pertinete, ca intre absolventi de drept, care suntem.
Despre ce vanzator vorbiti dumneavoastra? Avem doar un antecontract de vanzare-cumparare.
Daca tot vorbiti de arvuna, v-ati uitat la ce zice art.1544? Zice " fara justificare" . Exista o justificare evidenta. Banca a refuzat creditul. Nu este culpa promitentului cumparator.
Banca refuza sa finanteze cumpararea acelui imobil, la un pret care nu corespunde realitatii.
Banca nu s-a angajat niciodata sa finanteze acel imobil. Eu nu vad scris asa ceva de catre utilizator. De unde stiti dvs ca exista un angajament al bancii?
Stimate coleg...Eu discut pe forum precum discut cu clientii mei, cu variante de lucru si, in functie de datele pe care mi le pun la dispozitie, stabilesc o strategie...Nimeni nu a mentionat de existenta unui promitent vanzator, etc....Banca nu se poate razgandi dupa bunul plac, dupa ce a facut analiza dosarului si a pus un client sa efectueze anumite cheltuieli, mai ales cu evaluarea unui bun care, culmea, a fost evaluat sub suma creditului.....Inainte de a stabili suma cu care te poate credita, dupa verificarea indeplinirii conditiilor impuse in oferta , orice Banca discuta cu clientul si ii arata raportat la veniturile si posibilitatile de rambursare a creditului, care este suma pe care o poate imprumuta. Petentul in cauza a spus ca Banca i l-a dat pe evaluator, ca el l-a platit si nu Banca, iar acesta a stabilit o suma a apartamentului respectiv mai mare decat avea nevoie sa fie creditat, incadrandu-se in planul discutat initial cu Banca....Doar dupa ce a discutat cu banca, petentul a platit avansul vanzatorului, urmand sa incheie actele de creditare si sa ii vireze banca restul de bani.....Apoi banca s-a razgandit, spunandu-i ca nu ii mai da suma stabilita initial ci o suma mai mica! Nu a spus asa? Eu interpretez dupa cum a spus petentul si am raspuns acestuia care este posibilitatea avuta, cu recomandarile necesare, raportat la datele pe care le-a expus acesta... Nimic altceva....