avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Lichidare si radiere firma aflata in litigiu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Lichidare si radiere firma aflata in litigiu

Dragi colegi, intrebarile sunt urmatoarele:
1. daca o firma ce are un litigiu de munca pe rol se lichideaza si se radiaza, mai poate fi trasa la raspundere in vreun fel in respectivul proces?
2. Dar ulterior radierii de la ONRC, administratorul mai poate fi actionat in judecata in vreun fel, poate fi chemat in judecata ca si persoana fizica, fiind reprezentatul a ceva ce nu mai exista?
3. Ce se intampla cu un proces in civil sau in litigii de munca daca una din parti moare ( sau in cazul persoanelor juridice - se lichideaza/radiaza). Mai continua procesul?

Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 12:13, 30 Septembrie 2013
ce bine-ar fi.. ne-am face toti firme iar raspunderea ar purta-o apoi mutu, asa-i? Studiati nitel Lg.31/1990 republicata cu modificari si Legea Insolventei 85/2006
Puteti detalia, va rog? Raspunsul mi se pare foarte ambiguu. Un articol, ceva concret? Sa mentionam si ca dizolvarea este benevola, nu prin insolventa sau faliment. Si daca credeti ca este asa usor sa lichidezi o firma, inseamna ca n-ati trecut inca printr-o asemenea procedura.
Nu o veti putea radia deoarece cei cu care va aflati in litigiu vor face opozitie la hotarea dvs.de radiere ce va fi publicata in Monitorul Oficial .....
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
alla1975, utilizator
Un litigiu pe rol nu inseamna o datorie certa,ori opozitia se poate face numai in cazul existentei unei datorii certe, lichide si exigible, nu? Asa, un proces se poate castiga dar se poate si pierde, deci nu este o datorie certa in baza careia o cerere de opozitie sa se si aprobe. Corectati-ma, va rog daca gresesc.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
fuzzy, utilizator
Unii au impresia ca daca stiu numarul unei legi si o invoca, au si habar despre ce vorbesc. Sunt destul de multi "urechisti" care si daca citesc o lege inteleg numai ce pot, nu ce trebuie. Situatia este destul de clara in momentul in care vrei sa dizolvi si radiezi o firma, acest lucru il faci numai prin lichidator. Orice entitate care detine o creanta (certa, lichida si exigibila) trebuie sa se inscrie la masa credala a firmei in insolventa / faliment pe lista creditorilor in termenul dat de instanta. Daca are o creanta certa lichida si exigibila o poate face in termen, daca nu, a pierdut "trenul". Cum descrieti dvs. situatia inteleg ca litigiul de munca e pe rolul instantei, si in acest caz trebuie citat lichidatorul, care va reprezenta firma in acest dosar. Daca lichidatorul e ales de dvs. lucrurile le puteti "controla" intr-o anumita masura, si sunt sanse mici ca cel ce a declansat litigiul sa si obtina ceva. Insa procedura de faliment si radiere curge mai departe, si e posibil ca pana la finalizarea litigiului de munca firma sa fie deja radiata. In acest caz cel ce a declansat litigiul de munca nu mai are adversar sa se "bata" adica firma nu mai exista. SRL inseamna societate cu raspundere limitatata adica raspunderea limitata a companiei, se rezuma doar la activele acesteia nu la averea actionarilor sau administratorului. Din falimente nu pierd numai actionarii pierd si multi creditori (inclusiv fosti angajati), asa e viata. Parerea mea este ca cel ce a declansat litigiul de munca are sanse minime ba chiar spre zero sa mai obtina ceva, in conditiile in care firma nu are active ce pot fi valorificate. Iar ca acesta sa se indrepte impotriva administratorului, o poate face doar asa ca sa va creeze emotii, pentru ca odata ce lichidatorul si instanta si-au facut treaba si au dizolvat firma, raspunderea dvs. este deja inchisa (doar lichidatorul poate cere raspunderea personala a administratorului in conditiile in care sunt fapte penale, insa neplata unor drepturi salariale sau a altor creante fac parte din activitatile comerciale din care se poate castiga sau pierde si nu reprezinta o culpa in care sa poata fi antrenata raspunderea penala). Daca ar fi fost asa, atunci toti directorii firmelor de stat trebuiau sa stea in puscarie din 1990 incoace.
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2013
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Promovare actiuni si aparari in numele unei firme radiate? eagle_free eagle_free Buna ziua. Avem si noi o problema de lamurit in legatura cu o firma. Astfel, intre 2 firme au existat raporturi juridice comerciale care au dat nastere la ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa opresc procedura de dizolvare cu lichidare (radiere) anonim2009 anonim2009 buna ziua am urmatoarea problema- anul trecut 2013 - am initiat chemarea in judecata a fostului angajator pe litigii de munca - luna iunie 2013- pana in ... (vezi toată discuția)
Dizolvarea si lichidarea simultana a unui srl alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua, In legatura cu diz. si lichidarea simultana a unui SRL: mentionez ca firma nu avut nici un fel de activitate, nu are decatt capital social, datorii ... (vezi toată discuția)