Care angajati ai unei unei societati comerciale pot avea calitatea de "reprezentant legal", la incheierea unui contract de prestari-servicii?
Sau exclusiv administratorul firmei?
La SRL administratorul poate avea urmatoarele obligatii :
Prin voinţa asociaţilor exprimată iniţial în actele constitutive ale societăţii şi ulterior în adunarea generală, mandatul administratorilor poate fi limitat la gestiunea internă a societăţii sau poate fi învestit şi cu putere de reprezentare, fiind aplicabil principiul general al contractului de mandat, potrivit căruia reprezentarea nu este de esenţa mandatului, ci numai de natura sa.
Dreptul de a reprezenta societatea are în vedere şi dreptul de a o reprezenta în justitie. Ca atare, administratorul are dreptul să stea în instanţă în calitate de reclamant sau pârât, desigur, ca reprezentant al societăţii.
Administratorul care are puterea de reprezentare nu poate transmite acest drept altei persoane decât dacă această facultate i-a fost acordată în mod expres.
În cazul încălcării acestei interdicţii, societatea poate pretinde de la persoana substituită beneficiile rezultate din operaţia realizată. Mai mult, administratorul care îşi substituie fără drept o altă persoană, răspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societăţii.
Această soluţie se întemeiază pe principiile generale ale mandatului şi este consacrată de art. 71 din Legea nr. 31/1990.
La S.A. preşedintele consiliului de administraţie reprezintă societatea în raporturile cu terţii şi în justiţie, afară de cazul în care este altfel stipulat prin actul constitutiv. Prin actul constitutiv preşedintele poate fi împuternicit să reprezinte societatea împreună cu unul sau mai mulţi administratori, acţionând împreună sau separat.
Citisem mai demult o speta (nu mai stiu de unde/cand) in care se incerca anularea unui contract semnat de un angajat oarecare, insa instanta a decis ca angajatul respectiv a fost imputernicit prin incredintarea stampilei, deci contractul a ramas valid.
da de unde nu se poate asa ceva , nu poate un SALARIAT sa preia responsabilitatea celui mandatat prin act constitutiv si fara o procura speciala, poate v ati inselat, CONTRACTUL DE MUNCA ESTE UN ACT JURIDIC foarte serios si BILATERAL presupune prezenta partilor , cum a dovedit REPREZENTAREA prin CONTRACTUL DE MUNCA sau BULETIN cel care a semnat , nu se poate asa ceva !
si declaratiile depuse la finante , trebuie semnate de ADMINISTRATOR in rest e uz de fals fara PROCURA . ECONOMISTUL SAU EXPERT CONTABIL SE OBLIGA SA INTOCMEASCA si sa aduca la cunostiinta celui ce datoreaza, exceptie daca are PROCURA .
se face IMPUTERNICIRE VALABILA DOAR CU STAMPILA unde se DEPUN anumite acte in vederea unui DEMERS nu a incheierii unor acte juridice , de ex.CERERE inregistrare mentiune TVA, ONRC, PRIMARIE, ETC.conditie sa ai stampila la tine in rest nu.
Semnare contract
ssibiu
Buna ziua,
am urmatoarea speta :
In calitate de Beneficiar, am comandat o cantitate de marfa de la un Furnizor.
Marfa a fost livrata de unul dintre soferii ... (vezi toată discuția)