Buna ziua!
Ma indoiesc ca soferii sunt mandatati in vreun fel sa reprezinte firma. Sigur nu apar cu puteri de reprezentare in actul constitutiv al firmei si am dubii ca a fost imputernicit prin mandat/procura.
Dar o solutie exista, prin reglementarile art. 1295-1314 din Noul Cod Civil privind "reprezentarea".
Astfel, conform art 1309 coroborat cu art 1311 si 1312, un contract poate fi validat chiar daca a fost semnat cu o persoana care nu avea imputernicire sau care si-a depasit puterile conferite, daca reprezentatul ratifica ulterior contractul.
"Art. 1309: Lipsa sau depăşirea puterii de reprezentare
(1)Contractul încheiat de persoana care acţionează în calitate de reprezentant, însă fără a avea împuternicire sau cu depăşirea puterilor conferite, nu produce efecte între reprezentat şi terţ.
(2)Dacă însă, prin comportamentul său, reprezentatul l-a determinat pe terţul contractant să creadă în mod rezonabil că reprezentantul are puterea de a-l reprezenta şi că acţionează în limita puterilor conferite, reprezentatul nu se poate prevala faţă de terţul contractant de lipsa puterii de a reprezenta.
Art. 1311: Ratificarea
(1)În cazurile prevăzute la art. 1.309, cel în numele căruia s-a încheiat contractul poate să îl ratifice, respectând formele cerute de lege pentru încheierea sa valabilă.
(2)Terţul contractant poate, printr-o notificare, să acorde un termen rezonabil pentru ratificare, după a cărui împlinire contractul nu mai poate fi ratificat.
Art. 1312: Efectele ratificării
Ratificarea are efect retroactiv, fără a afecta însă drepturile dobândite de terţi între timp."
In ceea ce priveste raspunderea celui care semneaza, veti avea in vedere prevederile art. 1310 NCC:
" Art. 1310: Răspunderea reprezentantului
Cel care încheie un contract în calitate de reprezentant, neavând împuternicire ori depăşind limitele puterilor care i-au fost încredinţate, răspunde pentru prejudiciile cauzate terţului contractant care s-a încrezut, cu bună-credinţă, în încheierea valabilă a contractului."
Cu stima,