avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Hotar mutat
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Hotar mutat

buna seara
am cumparat o casa cu terenul aferent (eu fiind proprietarul 3)de la proprietarul respectiv(proprietarul 2). acesta la randul sau a cumparat de la altcineva(proprietarul 1). Acel proprietar 1 a neglijat proprietatea ani la randul astfel ca vecinii au mutat gardurile si si-au insusit abuziv parti din teren fara sa fie sanctionati in vreun fel.
La data cumpararii proprietatii de catre proprietarul 2 de la proprietarul 1, s-a facut cadastrul asa cum s-a gasit pe teren, cu gardurile mutate. Evident ca eu, proprietarul 3 cumparand de la proprietarul 2, am folosit acelasi cadastru. Intre timp, intreband alti vecini si vazand pe teren mutarea vizibila a gardurilor am aflat de povestea furtului de teren pe vremea proprietarului 1.
Intrebare: eu, proprietarul 3, pot cere intr-un fel oarecare retrocedarea terenurilor de la vecini care au fost furate pe vremea proprietarului 1? dar daca gasesc cadastrul cu terenul ce era in posesia proprietarului1 si vecinii nu au act de vanzare -cumparare teren? ei se prevaleaza de faptul ca facandu-se cadastrul la vanzare,se considera ca s-a oficializat raptul.
multumesc
Cel mai recent răspuns: TopoUrban , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 01:12, 12 Decembrie 2013
Buna seara.
Chiar nimeni dintre stimatii moderatori sau utilizatori nu poate da un raspuns pertinent la problema mea care problema se reduce la o intrebare:
Poate fi oficializat un rapt al unei parti de teren de catre vecini daca acesta a fost cumparat de la fostul proprietar care l-a preluat gata "barbierit" de la proprietarul de dinaintea lui caruia nu i-a pasat de situatie?
Evident, cadastrul facut la cumparare era cu terenul micsorat, dar am cadastrul initial si actul vechi de proprietate al primului proprietar.
Dvs ati mers si ati vazut un imobil care v-a placut. V-a placut asa cum s-a gasit pe teren, dupa cum dvs spuneti, cu gardurile mutate. Atat de mult v-ati dorit imobilul ca ati mers la notar si ati incheiat act autentic ! Sa stapiniti sanatos acest imobil cu limitele stabilite prin cadastru.

A avut loc deja a doua vanzare !
Nici macar primul proprietar care a facut cadastru nu mai poate emite vreo pretentie asupra suprafetelor in minus ce ar reiesi din mutarea gardurilor.
In finalul primei interventii spuneti ceva de genul : "dar daca gasesc cadastrul cu terenul ce era in posesia proprietarului1 si vecinii nu au act de vanzare -cumparare teren? "

Cadastru se face o singura data si ce a avut primul proprietar a avut si al doilea si aveti si dvs. Nu va intereseaza pe dvs ce acte au vecinii, proprietarul are actele sale, el cheama cadastristul, el arata limitele si mai ales semneaza o declaratie prin care e de acord cu ce are in acte si cu ce s-a gasit la teren.

Intocmirea cadastrului nu e o actiune colectiva, nu trebuie sa vina tot satul. Nici macar vecinii, e de ajuns proprietarul. Ca acesta a iesit pe suprafata , are plus sau minus de teren e treaba lui si acum a dvs care ati acceptat acest fapt prin cumparare.
Daca dvs nu va intindeati la povesti cu vecinii nu stiati ce a fost acolo acum n ani si erati multumit cu ce aveti in act.
Nu puteti revendica nimic pentru ca nu aveti niciun drept.

Doamna Doinita
Va multumesc pentru mesajul "lamuritor" si ironic pe care mi l-ati adresat. Eram convins oricum ca , trecand actele casei prin 2 vanzari, 2 notari etc.nu se mai putea face nimic.
"Nimicul" de care spun consta in diferenta de la 950mp cat figurau in actul de proprietate al primului proprietar , la 800mp cat a gasit cadastristul.
Si, cum bine ati observat, ca o doamna cu un ascutit simt de observatie, incercand sa aflu prin vecinii satului dezlegarea misterului, am aflat ca primul proprietar din motive de necazuri familiale cazuse foarte rau in patima betiei, cei doi vecini stanga -dreapta, profitand de situatie si mutand gardurile cam cu o jumatate de metru.
Mai mare rasul sa vezi gardul serpuind printre copacii de pe hotar, desigur in favoarea vecinilor.
Evident pe betiv nu l-a interesat prea tare pentru ca voia sa vanda si oricum nu cred ca a observat, motive pentru care presupun ca a fost de acord cu cadastrul .Deci a acceptat tacit furtul. si cum se zice, hotul neprins e negustor cinstit.
Notarul care a observat diferenta din acte, mentionata si in actul de cadastru, ar fi trebuit cumva sa se autosesizeze sau automat se ia de bun cadastrul?
Am mai spus, proprietarul arata limitele, da declaratii pe propria raspundere , semneaza ca este de acord cu suprafetele gasite in urma masuratorilor.
Nimeni in afara de proprietar nu are nicin drept asupra imobilului repectiv, nici macar notarul care "a observat" diferenta nu are nici o putere sa conteste sa ia masuri etc sa se revina la suprafata din act.
Sunt situatii cand suprafetele nu ies ca cele din acte nu pentru ca unii vecini ar merge noaptea cu gardurile in spate prin sat tot mutandu-le ci pentru ca primariile fac uneori mai multe titluri pe aceeasi suprafata si in final suprafetele din acte intrec cu mult realitatea din teren.
Cand s-a facut cadastru, s-a executat pe limitele de proprietate din teren. Diferenta dintre suprafata din titlu de prop. si masuratori poate sa fie din cauza masuratorilor efectuate gresit atunci cand s-a acordat titlu de prop.
Cand ati cumparat, vanzarea s-a desfasurat dupa documentatia cadastrala, deci suprafata masurata. Daca apar diferente din momentul cand s-a facut cadastru (propr.1) si pana in momentul de fata, atunci puteti contesta vecinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere reala de terenuri Cristycheia Cristycheia Am un teren care are cadastru si este inscris in cartea funciara pe numele meu. Cadastrul si inscrierea in cartea funciara au fost facute de fostul ... (vezi toată discuția)
Cadastru - suprafata diferita. anton grigore anton grigore Am fost pusa in situatii diferita la interval de 2 ani, si anume: 1) In primul caz, suprafata din cadastru era mai mica decat cea ... (vezi toată discuția)
Suprafata de teren nu corespunde.... darkynok darkynok Buna ziua, Incerc sa fac cadastru la o casa+teren cumparata in 1955. Din actele facute la momentul acela reiese o suprafata de 132mp , masuratorile efectuate ... (vezi toată discuția)