avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pentru student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pentru student

Buna ziua,

Am cautat informatia de care am nevoie pe mai multe site-uri, dar nu m-am lamurit. Fiecare persoana sustine altceva.
Situatia este urmatoarea: am 24 de ani, sunt masterand la zi si momentan nu lucrez. Parintii mei au divortat inca din anul 3 de facultate. De atunci, tatal meu nu a mai contribuit cu nicio suma pentru cheltuielile curente (facturi) sau pentru cheltuielile impuse de faptul ca inca sunt inscris intr-o forma de invatamant de zi. Mama a platit si inca plateste absolut toate cheltuielile. Locuim in aceeasi casa, dar nu se poate discuta cu el, din cauza faptului ca avem si alte procese (legate de titlul de proprietate), dar si din cauza caracterului sfidator pe care il afiseaza inca de la pronuntarea divortului.
Am lucrat in fiecare vacanta de vara, inca de la 17 ani, in timpul facultatii nu am putut. Am absolvit o facultate de inginerie, serioasa. Anul trecut, in octombrie, am inceput masteratul la Politehnica si avand cursuri doar dupa-masa, am reusit sa lucrez aproximativ 5 luni. Din pacate, in momentul de fata nu lucrez, nu am reusit sa gasesc un loc de munca decent de 4 luni.
Am expus toate aceste conditii pentru a dovedi faptul ca nu sunt un trantor care vrea sa profite de banii parintilor, asa cum sustine tatal meu (pe langa acuzele ca ma ocup de infractiuni, impreuna cu prietenii mei drogati....). Am note decente la facultate, chiar am reusit sa primesc o bursa pe semestrul 2 al anului 1.
Nu pretind ca tatal meu sa platesca sume astronomice din veniturile lui, dar macar 1-2 milioane m-ar ajuta enorm. Conform legii, stiu ca este obligat sa ma intretina pana la 26 de ani, daca urmez o forma de invatamant.
Sunt constient si de faptul ca va trebui sa obtin o hotarare in instanta. Nu as fi urmat aceasta cale, dar chiar ar fi utila o suma de bani, mai ales ca nu reusesc sa gasesc un job cat de cat decent. Faptul ca refuza cu ostentatie orice dialog si nu ezita niciodata sa ne sicaneze nu ma face decat sa devin mai persistent.
Intrebarile mele sunt: am sanse sa obtin o hotarare favorabila in instanta? Daca imi gasesc de lucru intre timp, mai este obligat sa contribuie cu o suma de bani? Se poate cere si plata retroactiva a datoriilor? Si poate cel mai important, cam cat ar dura (estimativ) un atare proces? Cunosc sistemul de tergiversari si amanari, anul viitor termin masteratul si o hotarare obtinuta atunci nu ma ajuta, desi intentionez sa urmez si un doctorat.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ConstantinMihaiValentin , utilizator 11:40, 30 Septembrie 2013
Pensia de intretinere va fi platita , cata vreme demonstrati ca nu realizati venituri si studiati ( daca va veti angaja, tatal dumneavoastra are dreptul sa solicite sistarea pensiei de intretinere, obligatia legala de intretinere fiind incetata cand va fi emisa hotararea judecatoreasca).

Raspunsuri la intrebari, in ordine:
Aveti sanse; nu 100%, depinde de tatal; dv., daca isi ia avocat, daca nu; eu nu vad in programul de master o imposibilitate de munca, iar in situatia dv. se intrevede mai degraba o problema in piata muncii, ceea ce nu e raspunderea tatalui dv.
Daca va gasiti de lucru, nu mai e obligat, sigur.
Se poate cere plata retroactiva a pensiei daca aceasta era datorata: exista angajament de plata sau hotarare sau tatal v-a impiedicat sa ajungeti in instanta sa o cereti legal.
Estimativ: de la 5 la 15 luni, nu avem cum aprecia in starea actuala a subfinantarii sistemului. Inclus redactarea hotararii, slabe sanse sa obtineti bani pana la absolvire.
1. am inceput masteratul la Politehnica si avand cursuri doar dupa-masa,
2. am reusit sa lucrez aproximativ 5 luni.
3. Din pacate, in momentul de fata nu lucrez, nu am reusit sa gasesc un loc de munca decent de 4 luni.

Intrebarile mele sunt:
4. am sanse sa obtin o hotarare favorabila in instanta?
5. Daca imi gasesc de lucru intre timp, mai este obligat sa contribuie cu o suma de bani?
6. Se poate cere si plata retroactiva a datoriilor?
7. Si poate cel mai important, cam cat ar dura (estimativ) un atare proces?
8. Cunosc sistemul de tergiversari si amanari, anul viitor termin masteratul si o hotarare obtinuta atunci nu ma ajuta, desi intentionez sa urmez si un doctorat.

Punctual:
1. forma de invatamant si orarul nu va impiedica sa va angajati
2. felicitari, pe de o parte; pe de alta parte este dovada ca forma de invatamant nu va pune in imposibilitatea de a nu lucra
3. ce inseamna pentru dv "loc de munca decent"?; cine vrea cu adevarat sa lucreze, lucreaza; daca ati fi luat in calcul cele 5 luni lucrate si ati fi acceptat si un loc de munca chiar si pentru mai putini bani la inceput sau conditii mai putin bune, dupa un an ati fi putut beneficia de indemnizatia de somaj - tot e o sursa de venit [editat]
4. da daca reusiti sa demonstrati ca orarul si forma de invatamant va pun in imposibilitatea gasirii unui loc de munca; nr 2 demonstreaza contrariul
5. nu
6. ce fel de datorii? daca va referiti la pensia alimentara, legal in acest moment, neavand o hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinere, tatal nu va datoreaza nimic; pentru altfel de datorii ale dv, sunteti major, deci direct raspunzator pentru ele
7.avand in vedere noile reglementari procedurale, medierea, anchetele sociale la domiciliile partilor, aglomeratia instantelor, dureaza destul de multisor.
8. si atunci, nu mai bine va angajati?

Locuim in aceeasi casa, dar nu se poate discuta cu el, din cauza faptului ca avem si alte procese

Procesele sunt intre dv si tata sau intre mama si tata? Daca e varianta 2, incercati sa va detasati, nu e problema dv, ci a parinilor, sa o rezolve ei doi. Poate atunci veti putea discuta cu tatal dv.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Multumesc tuturor pentru informatiile furnizate, m-am lamurit in totalitate.

Problema cu locul de munca nu este ca am pretentii financiare foarte mari. Totusi, consider ca un job care implica munca fizica grea peste 10 ore pe zi, retribuit cu 800-1000 lei nu este acceptabil pentru un absolvent de facultate.
Referitor la cele 5 luni si orar, intr-adevar am putut lucra, dar nu am reusit sa mai ajung la primele cursuri.
Situatia este foarte complicata, existand si o ordonanta presedintiala, in care sunt si eu parte reclamanta.
Niciodata nu am renuntat sa imi gasesc un loc de munca decent, doar ca mi se pare inadmisibil ca un parinte sa suporte toate cheltuielile, in timp ce singura contributie a celuilalt este sicanarea sistematica.

Va multumesc din nou pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indatoriri parintesti ContSters206390 ContSters206390 Buna ziua! Va rog frumos daca ma poate ajuta si pe mine cineva. Sunt la master in primul an, nu am implinit inca 24 de ani, insa tatal meu nu imi mai da nici ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! prin hotărâre judecătorească, in 2020,am fost ... Iustin25 Iustin25 Bună ziua ! Prin Hotărâre Judecătorească, in 2020,am fost obligat la plata pensiei alimentare în cuantum de 1/6 din salar până la finalizarea ... (vezi toată discuția)