avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru munca prestata in Israel
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru munca prestata in Israel

Buna ziua,

in perioada 1999-2004 am lucrat in Israel cu acte in regula, am platit si taxele si impozitele catre stat. Am inteles, ca, conform Legii 150 din 23 iulie 2012 as avea dreptul la pensie si din Israel, Ma puteti ajuta si indruma in acet sens, care ar fi pasii de urmat? Mentionez ca urmeaza sa-mi depun actele pentru pensie anticipata!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gggi , utilizator 12:40, 5 August 2020
1. Mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul cu actele doveditoare ca ati lucrat in Israel.

2. - Casa de Pensii se va ocupa de schimbul de documente cu Israel si va lua in calculul stagiului de cotizare si perioada lucrata in Israel.
- In acelasi timp trebuie sa faceti cerere si in Israel pentru acordarea unei pensii tinand cont si de stagiul de cotizare din Romania.

3. Adica veti avea doua pensii: una din Israel si una din Romania.

4. De la Casa de Pensii veti obtine toate informatiile lamuritoare.
La 3 septembrie, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul adjunct al afacerilor externe din Israel, Zeev Elkin, au semnat, la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale.

Acordul între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale - semnat la Ierusalim în 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150 din 23 iulie 2012, în vigoare de la 1 ianuarie 2013 - reglementează acordarea pensiilor, ajutorului de deces şi alocaţiilor de stat pentru copii.

Aranjamentul administrativ facilitează aplicarea Acordului de securitate socială, asigurând modalităţi concrete de aplicare a prevederilor acestuia, modul de colaborare între instituţiile naţionale responsabile cu acordarea prestaţiilor, precum şi modalităţile de efectuare a plăţilor aferente.

Acordul de securitate socială se dovedeşte deosebit de important în contextul în care foarte mulţi lucrători români şi-au desfăşurat activitatea în Israel, iar acest tratat le furnizează posibilitatea recunoaşterii şi totalizării perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state pentru acordarea pensiei, indiferent dacă aceste perioade au fost realizate înainte sau după intrarea în vigoare a Acordului.

Acordul se aplică legislaţiei române în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, invaliditate şi urmaş, ajutorului de deces şi alocaţiei de stat pentru copii, iar legislaţiei israeliene în ceea ce priveşte asigurarea pentru bătrâneţe şi urmaş, asigurarea pentru invaliditate şi asigurarea pentru copii şi vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia sau ambelor state, precum şi membrilor de familie şi urmaşilor acestora.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
am lucrat in istael din dec1989 pina in sept 2017.vreau sa ies in pensie la cerere .cit o sa primesc

Buna ziua,

Am lucrat in Israel din 1996 pana in 2002 cu acte in regula, platind taxe corespunzator. Doresc sa ma pensionez anticipat in Romania (am 63 de ani si 33 de aani lucrati in Ro.)

Din pacate am pierdut toate actele din Israel in urma inundatiilor din judetul meu in 2007.
singurul lucru ce il mai am este Israeli ID number.
Am aplicat pentru pensie deja, asteptand doar sa vad daca pot rezolva cu pensia din Israel.

As aprecia foarte mult ajutorul dnv-stra.
Multumesc
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Pensie din israel mirelavalcu mirelavalcu Buna ziua, Va rog, Romania are conventie cu Israelul in ceea ce priveste acordarea pensiilor aferente perioadei lucrate in Israel? Mentionez ca am lucrat ... (vezi toată discuția)
Pensie internationala alisatex alisatex Buna seara, De curand am auzit ca persoanele care au lucrat in Israel beneficiaza de pensie in Romania (pt perioada lucrata - mai precis 7 ani 2002-2009). Ma ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca dorianztd dorianztd Va salut, tatal meu a lucrat in Israel in perioada 1996-1999 in constructii, ca angajat legal la o firma de acolo , as dori sa stiu cum pot obtine ... (vezi toată discuția)