avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie din Israel
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie din Israel

Buna ziua,
Va rog, Romania are conventie cu Israelul in ceea ce priveste acordarea pensiilor aferente perioadei lucrate in Israel?
Mentionez ca am lucrat timp de 5 ani si 7 luni, angajata de o firma din Romania care nu mai exista, in colaborare cu cea israeliana, cre exista. Singura dovada fiind pasaportul unde se vad perioadele in care am lucrat, avand viza de munca B1.
Va multumesc anticipat!
Cu stima,Mirela
Cel mai recent răspuns: barbu2 , utilizator 20:08, 13 Ianuarie 2022
1. Acordul dintre România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, a fost ratificat de statul român, Legea nr. 150/2012 fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 548/06.08.2012.

2. HG 854/2013 privind aprobarea Aranjamentului administrativ, semnat la Bucuresti la 3 septembrie 2013, pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011
(publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 702 din 15 noiembrie 2013)

Articol unic
Se aproba Aranjamentul administrativ, semnat la Bucuresti la 3 septembrie 2013, pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150/2012.

Detalii : [ link extern ]

3. Articolul 4 din Aranjamentului administrativ, semnat la Bucuresti la 3 septembrie 2013, pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011
1. In cazul prestatiilor prevazute la litera B paragraful 1 al articolului 2 din Acord, prin "pensii pentru limita de varsta" se intelege: pensiile pentru limita de varsta, pensiile anticipate si pensiile anticipate partiale.
2. Institutia competenta a unei parti contractante care primeste o cerere pentru prestatii platibile in baza legislatiei celeilalte parti contractante va mentiona pe aceasta data primirii cererii si va trimite de indata cererea fie direct, fie prin intermediul organismului de legatura al fiecarei parti contractante.
3. Impreuna cu formularul de cerere, institutia competenta va transmite orice documentatie, inclusiv orice documentatie medicala disponibila, care poate fi necesara institutiei competente a celeilalte parti contractante pentru a stabili dreptul solicitantului la o prestatie.
4. Datele personale privind o persoana, continute in formularul de cerere, vor fi certificate in mod corespunzator de catre institutia competenta. Transmiterea formularului certificat in ceea ce priveste datele personale va scuti institutia competenta de transmiterea documentelor originale catre cealalta parte contractanta.
5. Fiecare institutie competenta va transmite institutiei competente a celeilalte parti contractante un formular care atesta perioadele de asigurare realizate in baza propriei legislatii.
6. Fiecare institutie competenta va determina ulterior daca o persoana poate beneficia de o prestatie si va notifica cealalta institutie, fie direct, fie prin intermediul organismelor de legatura, cu privire la decizia sa referitoare la cerere.
7. Fiecare institutie competenta va stabili drepturile solicitantului in baza prevederilor capitolului 1 partea a III-a din Acord si va notifica persoana vizata cu privire la decizie, indicand modalitatile legale si termenele-limita pentru apeluri, si va transmite o copie a deciziei si formularul convenit in acest scop institutiei competente a celeilalte parti contractante.
8. In momentul depunerii cererii, beneficiarul trebuie sa informeze institutia competenta in legatura cu locul de domiciliu, banca si numarul de cont unde trebuie platite prestatiile.
9. Plata se face fara nicio deducere pentru costurile administrative. Cheltuielile implicate de transferul bancar sunt in sarcina beneficiarului.
10. In situatia in care beneficiarul primeste pensie de la institutia competenta a uneia dintre partile contractante si are domiciliul pe teritoriul celeilalte parti contractante, acesta trebuie sa transmita institutiei competente, la fiecare 12 luni, un certificat care atesta ca persoana este in viata. Certificatul va fi transmis beneficiarului de catre institutia competenta, pentru a fi completat si semnat in fata unei autoritati pe teritoriul celeilalte parti contractante, care va certifica faptul ca documentul a fost semnat personal de catre beneficiar. Certificatul va fi returnat institutiei competente in perioada solicitata.
11. In situatia in care certificatul mentionat la paragraful 10 al prezentului articol nu este transmis, plata pensiei va fi suspendata pana la primirea acestuia.
Buna ziua, imi puteti va rog spune daca ati reustit sa obtineti recunoasterea peroadei lucrate in Israel ? Doresc sa fac aceleasi demersuri si nu stiu incotro sa o apuc . Multumesc anticipat

mirelavalcu a scris:

Buna ziua,
Va rog, Romania are conventie cu Israelul in ceea ce priveste acordarea pensiilor aferente perioadei lucrate in Israel?
Mentionez ca am lucrat timp de 5 ani si 7 luni, angajata de o firma din Romania care nu mai exista, in colaborare cu cea israeliana, cre exista. Singura dovada fiind pasaportul unde se vad perioadele in care am lucrat, avand viza de munca B1.
Va multumesc anticipat!
Cu stima,Mirela

Cetatenii români care au lucrat în Israel îşi vor putea cumula stagiile de cotizare pentru a beneficia de pensie.

Ordin 254/2013 privind intrarea in vigoare a unor tratate internationale
Art. 5
La data de 1 ianuarie 2013 a intrat in vigoare Acordul dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 548 din 6 august 2012.

Astfel, persoanele care au fost asigurate atat in baza legislatiei de asigurari sociale romane, cat si in baza celei israeliene, vor primi drepturi de pensie, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale, atat in sistemul unitar de pensii publice din Romania, cat si in sistemul de pensii din Israel, drepturi care vor fi platite pe teritoriul statului unde aceste persoane isi au domiciliul.

Cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

Comunicare între cele doua institutii din Romania si Israel se face prin intermediul formularelor de legătură.

La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat.
eu am o cunostiinta CARERE NICI IN ZI DE AZI NU A REUSIT SA OBTINA PENSIA ! S= A FACUT TOATE DEMERSURILE SI NIMENI NU STIE NIMIC NICI AMBASADA ISRAELULUI NICI CASA DE PENSII NIMENI NU TE POATE DA UN SFAT

Ultima modificare: Vineri, 30 August 2019
mirelamagdalena, utilizator
Sa depuna un memoriu la MInisterul Muncii .

Alte discuții în legătură

Pensie internationala alisatex alisatex Buna seara, De curand am auzit ca persoanele care au lucrat in Israel beneficiaza de pensie in Romania (pt perioada lucrata - mai precis 7 ani 2002-2009). Ma ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca prestata in israel isty1981 isty1981 Buna ziua, in perioada 1999-2004 am lucrat in Israel cu acte in regula, am platit si taxele si impozitele catre stat. Am inteles, ca, conform Legii 150 din ... (vezi toată discuția)
Cum se depune cererea pentru vechime cumulata din israel? eagle_free eagle_free Buna ziua. O matusa de-a mea a depus dosarul sau de pensie la casa de pensii cu actele ei de vechime, dar i-a fost respins pentru ca nu a avut vechime ... (vezi toată discuția)