avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime in munca

Va salut,

tatal meu a lucrat in Israel in perioada 1996-1999 in constructii, ca angajat legal la o firma de acolo , as dori sa stiu cum pot obtine documentatia necesara sau daca se poate ca aceea perioada sa se adauge la fondul de pensie.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: dorianztd , utilizator 17:42, 17 Februarie 2015
1. Acordul între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale - semnat la Ierusalim în 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150 din 23 iulie 2012, în vigoare de la 1 ianuarie 2013 - reglementează acordarea pensiilor, ajutorului de deces şi alocaţiilor de stat pentru copii.

Aranjamentul administrativ facilitează aplicarea Acordului de securitate socială, asigurând modalităţi concrete de aplicare a prevederilor acestuia, modul de colaborare între instituţiile naţionale responsabile cu acordarea prestaţiilor, precum şi modalităţile de efectuare a plăţilor aferente.

Acordul de securitate socială se dovedeşte deosebit de important în contextul în care foarte mulţi lucrători români şi-au desfăşurat activitatea în Israel, iar acest tratat le furnizează posibilitatea recunoaşterii şi totalizării perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state pentru acordarea pensiei, indiferent dacă aceste perioade au fost realizate înainte sau după intrarea în vigoare a Acordului.

Acordul se aplică legislaţiei române în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, invaliditate şi urmaş, ajutorului de deces şi alocaţiei de stat pentru copii, iar legislaţiei israeliene în ceea ce priveşte asigurarea pentru bătrâneţe şi urmaş, asigurarea pentru invaliditate şi asigurarea pentru copii şi vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia sau ambelor state, precum şi membrilor de familie şi urmaşilor acestora.
[ link extern ] /

2. HG 854/2013 privind aprobarea Aranjamentului administrativ, semnat la Bucuresti la 3 septembrie 2013, pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011
(publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 702 din 15 noiembrie 2013)

Articol unic
Se aproba Aranjamentul administrativ, semnat la Bucuresti la 3 septembrie 2013, pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150/2012.
[ link extern ]

3. Tatal dvs va trebui sa ia legatura cu Casa de Pensii pentru a putea sti exact ce trebuie sa aduca din Israel sau sa intrebe daca au fost definitivate formularele de legatura intre Romania si Israel in baza acodului bilateral de asigurare sociala.
Va multumesc pt raspuns.
O sa ne ducem la casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca prestata in israel isty1981 isty1981 Buna ziua, in perioada 1999-2004 am lucrat in Israel cu acte in regula, am platit si taxele si impozitele catre stat. Am inteles, ca, conform Legii 150 din ... (vezi toată discuția)
Pensie din israel rodicabalteanu rodicabalteanu am lucrat aprox patru ani in israel ca ing constructor,in luna aprilie a.c. am depus la casa de pensii iasi un formular completat cu unele date sumare ... (vezi toată discuția)
Pensie din israel mirelavalcu mirelavalcu Buna ziua, Va rog, Romania are conventie cu Israelul in ceea ce priveste acordarea pensiilor aferente perioadei lucrate in Israel? Mentionez ca am lucrat ... (vezi toată discuția)