jigaranu a scris:
.....
Intrebarile mele sunt:
- au procedat corect prin aceea ca in perioada de preaviz mi-au luat obiectele necesare desfasurarii activitatii, astfel incat eu nu m-am putut achita de obligatiile de servici?
- au procedat corect desfiintand pozitia mea dar angajand in loc 2 persoane cu exact aceleasi atributii?
- este posibil sa demonstrez ca desfiintarea postului nu a fost reala?
- cum pot sa-i fac sa imi plateasca salariul restant?
Multumesc.
1. Pe perioada de preaviz , c.i.m. isi produce toate efectele . Astfel , dvs aveti obligatia de a va indeplini corespunzator atributiile de serviciu.
Deoarece vi s-a solicitat sa predati acele obiecte necesare realizarii sarcinilor dvs, parerea mea este ca, neindepinirea corespunzatoare a sarcinilor de serviciu nu va poate fi imputata dvs
2. Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului, urmată la scurt timp de angajarea altei persoane, pe acelaşi post.(Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007).
3. Este legală concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii şi în cazul în care atribuţiile salariatului concediat nu au fost înlăturate, fiind împărţite unor salariaţi existenţi. (Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia civilă nr. 73 din 7 februarie 2008).
4.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)