avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului dupa demisie

Buna ziua.De curand mi-am dat demisia si nu am primit restul de bani.Vineri 27.09 s-au dat salariile la firma,am mers acolo si mi sa spus ca nu au bani pentru cei care au plecat doar pentru angajati.Eu stiam ca in momentul in care pleci de la o firma trebuie sa ti se plateasca toate drepturile salariale restante.Va rog sa imi spuneti legea care ii obliga sa plateasca,ce articol si ce aliniat.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 14 Septembrie 2018
1. - Legea este contractul individual de munca (CIM) unde se precizeaza ce munca prestati si ce salariu primiti pentru munca depusa.
- Tot in CIM scrie si data primirii salariului.

2. - Puteti face o sesizare la ITM si, concomitent, sa actionati in judecata pe angajator.
- Raspunsul primit de la ITM va poate ajuta in instanta de judecata.

3. Din Codul muncii:

Art. 159
(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
...

Art. 166
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Mesaj reeditat
@ omideo20

Data post: Duminica, 29 Septembrie 2013, 17:04
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect demisia

Da dar au dat salariile la angajati si mie mi sa spus ca nu au bani pentru cei care si-au dat demisia.Nu inteleg de ce se procedeaza asa.

=====

Probabil ca l-a deranjat faptul ca v-ati dat demisia. Este o nelegalitate a angajatorului faptul ca refuza sa va achita drepturile salariale din acest motiv.
Daca refuza sa va achite drepturile salariale la data prevazuta in CIM, atunci puteti sesiza ITM-ul local, introduce o actiune in instanta, sau apela la mediere.
am vorbit la itm si ei in afara de amenda nu ii pot obliga sa imi dea salariul
singura cale e sa deschid actiune in instantaa, adica sa cheltui bani pe care nu-i am
si uite asa in Romania ramai batjocorit si injosit pe munca ta ca sistemul nu poate face nimic sa te ajute!

Alte discuții în legătură

Salariul neplatit constantin57 constantin57 Am fost angajat cu c.i.m perioada determinata 15-03-2013/15-09-2013.La data de 13-09-2013 am fost chemat sa semnez incetarea cim,am facut nota de lichidare am ... (vezi toată discuția)
In cazul demisiei am dreptul la bani pe concediu? stoianvasilica stoianvasilica Buna seara,am si eu o mica problema.Sinta angajata din anul 2012,luna mai si am incetat activitatea astazi 26 iunie 2013.Mentionez ca de la data angajarii ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz.cum se face lichidarea la zi? bc08fal bc08fal Sunt angajat la o firma de paza si protectie ca sofer.vreau sa-mi dau demisia.aceasta o sa includa si zilele de preaviz,dar cum fac sa obtin lichidarea la ... (vezi toată discuția)