Ca regula, orele de munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit acordat salariatului in urmtoarele 60 (saizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci practic, pentru orele de munca efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, insa va primi salariu ca si cum ar fi mers la munca in perioada respectiva.
Plata muncii suplimentare se face in bani numai in cazul in care compensarea prin timp liber platit nu este posibila in cele 60 de zile ulterioare efectuarii muncii. In acest caz, angajatorul va trebui sa plateasca salariatului un spor de minim 75% din salariul de baza, proportional cu orele suplimentare lucrate.
Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare; cu alte cuvinte, orele suplimentare care pot fi efectuate in mod normal de un salariat intr-o saptamana pot fi de cel mult 8
Art. 114 C.mun.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
se solicita plata orelor suplimentare ,(30 de ore pe luna) lucreaza peste program si unitatea nu poate sa-i acorda timp liber....
am gasit "Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii."