avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca suplimentara

Munca prestata peste durata normala de lucru se poate plati ,in cazul in care nu se poate acorda zile libere?Cate ore ,suplimentare pe an ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandrunan , utilizator 11:35, 4 Octombrie 2013
Ca regula, orele de munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit acordat salariatului in urmtoarele 60 (saizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci practic, pentru orele de munca efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, insa va primi salariu ca si cum ar fi mers la munca in perioada respectiva.

Plata muncii suplimentare se face in bani numai in cazul in care compensarea prin timp liber platit nu este posibila in cele 60 de zile ulterioare efectuarii muncii. In acest caz, angajatorul va trebui sa plateasca salariatului un spor de minim 75% din salariul de baza, proportional cu orele suplimentare lucrate.

Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare; cu alte cuvinte, orele suplimentare care pot fi efectuate in mod normal de un salariat intr-o saptamana pot fi de cel mult 8

Art. 114 C.mun.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
se solicita plata orelor suplimentare ,(30 de ore pe luna) lucreaza peste program si unitatea nu poate sa-i acorda timp liber....
am gasit "Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii."
Este o prevedere contrara legii.

Art.120 alin.2 C.mun. prevede ca: Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Acordul salariatului trebuie ,in scris? (exista, dar,verbal)
Multumesc!
Acordul salariatului pentru efectuarea muncii suplimentare poate fi nu numai expres, dar şi tacit rezultând din chiar prestarea muncii suplimentare.

Alte discuții în legătură

Cu referință la timpul lucrat camelia.velicu camelia.velicu Dacă lucrez intr.o unitate bugetară si datorita deficitului de personal lucram cu mult peste nr maxim de ore admis pe luna ce ma sfătuiți să fac.Puteti sa ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Diana_B Diana_B Buna ziua, Daca un angajat are intr-o luna cu 21 de zile lucratoare 216 ore lucrate, pentru cele 48 de ore suplimentare fiind platit cu un spor de 175 % ... (vezi toată discuția)