avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,

Daca un angajat are intr-o luna cu 21 de zile lucratoare 216 ore lucrate, pentru cele 48 de ore suplimentare fiind platit cu un spor de 175 % este in regula? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 5 Iulie 2013
Da, orele suplimentare se platesc minim 100%.
Orele suplimentare nu se platesc cu minim100% ..

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite în urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar potrivit alin. (2), in aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 60 de zile in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
M-ar interesa daca exista un numar maxim de ore suplimentare pe care un om le poate efectua intr-o luna ? Sau nu este problema atata timp cat e platit spor de ore suplimentare? Va multumesc.
Codul Muncii spune:

"Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani."
Numarul de ore suplimentare este diferit de la o luna la alta.

Din interpretarea textelor de lege ar reiesi ca pentru o saptamana munca suplimentara nu poate depasi 8 ore . Avand in vedere ca o luna are in medie 30 de zile , ar insemna ca durata maxima a muncii suplimentare nu poate depasi 40 de ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu referință la timpul lucrat camelia.velicu camelia.velicu Dacă lucrez intr.o unitate bugetară si datorita deficitului de personal lucram cu mult peste nr maxim de ore admis pe luna ce ma sfătuiți să fac.Puteti sa ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ''obligatorii'' ankhme ankhme Buna ziua, De aproximativ 2 luni am fost angajat la o firma de componente electronice. Atunci mi s-a comunicat o modalitate \\"ciudata\\" de management al ... (vezi toată discuția)