avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare \'\'obligatorii\'\'
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare ''obligatorii''

Buna ziua,

De aproximativ 2 luni am fost angajat la o firma de componente electronice. Atunci mi s-a comunicat o modalitate "ciudata" de management al orelor suplimentare prestate. (doresc sa mentionez ca aceste ore suplimentare sunt aproximativ zilnice, fiind foarte mult de lucru.)
Si anume ca orele suplimentare se cumuleaza pana se ajunge la numarul de 100 de ore prestate, care raman intr-un "fond de criza" (mi s-a facut referire la criza economica si ca asa se procedeaza in Germania, unde compania la care lucrez are sediul central). Abia ce trece de acest numar 100 vor fi remunerate, iar daca la sfarsitul anului suma orelor suplimentare depaseste acest target, se platesc de la 50 incolo... Problema este ca niciodata nu se va ajunge sa se treaca de acest target ei avand grija sa trimita acasa oamenii pe motiv ca nu este de lucru, etc...
Intrebarea mea este cu privire la legalitatea acestei proceduri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 18:04, 11 Octombrie 2014
Este real ca in Germania se poate proceda in acest fel.

Aparent, procedura nu este evident sau total ilegala conform legii romane.
In Romania, orele suplimentare:
- se presteaza la cererea unitatii cu acordul (expres sau implict) al salariatului
- odata prestate, se compenseaza cu libere corespunzatoare (ora pentru ora) in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuare (asta ma face sa zic ca trimiterea muncitorilor acasa pentru ca sa nu aiba peste 100 de ore poate fi legala, pentru ca regula este compensarea muncii suplimentare cu timp liber, nu plata lor)
- daca nu este posibila compensarea in urm. 60 de zile, atunci se vor plati cu un spor de minim 75%.
Ramane sa verificati dvs. exact daca ce se inatmpla si durata de recuperare respecta prevederile legale de mai jos.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)—
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)—
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Sectiunea 2 - Munca suplimentara
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 124
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu referință la timpul lucrat camelia.velicu camelia.velicu Dacă lucrez intr.o unitate bugetară si datorita deficitului de personal lucram cu mult peste nr maxim de ore admis pe luna ce ma sfătuiți să fac.Puteti sa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare torokaty torokaty Respectele mele Doresc un raspuns la intrebarea urmatoare De vreo doi ani suntem la un program de lucru de 7 ore pe zii, in cursul acestui interval se ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu consiliere consiliere Va rog sa-mi spuneti daca urmatorul calcul salariu contine vreo eroare, cu referire la toate aspectele care au in vedere codul muncii, calcul propriu-zis, ... (vezi toată discuția)