Buna ziua. In cursul saptamanii trecute, un angajat al firmei a fost prins furand. Pe latura penala au fost demarat procedurile. Vineri i-am trimis convocarea la cercetarea disciplinara in vederea desfacerii contractului de munca disciplinar. Astazi (luni) s-a prezentat cu demisia pe care am fost obligate sa o inregistrez.
Intrebarea este daca pot sa nu tin cont de ea in conditiile in care a fost formulata ulterior convocarii si daca pot sa continui cu procedura concedierii? In caz afirmativ, care este temeiul legal?
Va multumesc
Puteti tine cont de demisia acestuia si sa renuntati la cercetarea discplinara.
Temeiul legal este optiunea angajatorului, intrucat pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele ceea ce inseamana ca se poate angaja raspunderea juridica a salariatului.
insa ca modalitate de incetare a c.i.m. cred ca aceasta este lasata la latitudinea angajatorului, legea nu-l obliga in niciun fel cum sa procedeze in aceasta situatie.
As fi vrut sa merg pe concediere si nu stiam daca este legal sa nu tin cont de demisia angajatului, care a venit ulterior convocarii la cercetarea disciplinara
Daca reusiti sa terminati cercetarea disciplinara inainte de incetarea preavizului de demisie, atunci va fi legala concedierea disciplinara.
Sfatul meu este totusi sa nu mergeti pe concediere disciplinara. Dati un search pe google despre principiul ca "penalul tine in loc disciplinarul", si o sa va ingroziti de practica instantelor atunci cand concedierea disciplinara s-a facut in timpul unei anchete penale. Exista o lista intreaga de concediere anulate entru ca nu se terminase ancheta penala, si cica angajatorul e obligat sa se abtina de la sanctionare cand este o ancheta pe rol.
Personal, consider practica ce aplica acest principiul complet gresita, insa nu as risca sa mi se anuleze concedierea pentru asa ceva cata vreme am deja demisia in sertar.
Este posibil ca aceste cazuri de "penalul tine in loc disciplinarul" sa fie putine sau izolate, dar mie mi s-au parut destul de multe pentru a le lua in seama.
Si ca sa nu imi creez reputatia ca am cedat si am acceptata demisia hotului de frica anularii in instanta, as motiva ca accept demisia ca sa nu mai pierd timpul cu cercetarea disciplinara / birocratia aferenta.