Buna ziua. Sunt la inceputul unui divort...inca nu am primit primul termen si as dori cateva informatii daca se poate! Momentan atat eu cat si sotia suntem in Germania..si am dori ca si fetita noastra (minora) sa vina sa stea cu noi..am ajuns sa ne intelegem ca asa e cel mai bine pt. fetita si asa doreste si fetita! Momentan sta cu mama mea dar nu dorim ca acest lucru sa dureze pana la terminarea divortului! Sotia a cerut custodie comuna si ca fetita sa locuiasca la adresa tatalui ...lucruri cu care sunt de acord! Problema este ca ea doreste ca pana nu se face ancheta sociala, fetita sa nu poata ajunge aici deloc! Vreau sa stiu daca totusi aduc fetita inainte de a se face ancheta sociala...se poate sau e obligatoriu ca fetita sa fie acasa in acel moment. Nu se poate face ancheta sociala si aici..?? Stiu ca procesele in Romania dureaza ....eu nu mai am rabdarea de a sta fara copil indiferent de cat de rapid sau de greu se misca autoritatile! Chiar nu pot aduce fetita sa stea cu noi decat dupa ce se face aceasta ancheta sociala? Sotia ...imi tot spune ca trebuie sa mai asteptam...daca s-ar putea pana la sfarsitul porocesului! De ce ma rog trebuie sa astept ? Atata timp cat copilul isi doreste sa fie aici , sa mearga la scoala si sa stea ori cu mine ..ori cu sotia...nu vad de ce sotia tot imi da cu aceasta chestie! Vreau sa stiu daca intr-adevar copilul trebuie sa fie gasit la adresa tatalui sau sunt doar motive ascunse de ale sotiei! Multumesc anticipat!
Pe parcusul transarii procesului de divort, copilul poate locui cu unul dintre parinti.
Decizia cu privire la locuinta copilului este luata de ambii parinti, ori, in caz de neintelegeri, de catre instanta de judecata.( pe cale de ordonanta presedintiala , se pot lua masuri urgente, granice, ce se caracterizeaza prin faptul ca au caracter temoporar).
Copilul poate locui cu dumneavoastra , pe perioada derularii procesului de divort, cu mentiunea ca parasirea tarii , alaturi de copilul minor , este facuta in temeiul unei declaratii notariale sau in temeiul unei hotarari judecatoresti.
Minorul va detine un pasaport individual.
Declaratia notariala, data de catre un parinte, in vederea parasirii tarii , de catre minor, cu celalalt parinte trebuie sa un continut clar, nesusceptibil de interpretare , si sa precizeze in mod expres : ruta pe care urmeaza a fi efectuata deplasarea, scopul deplasarii, localitatea unde va fi gazduit minorul, persoanele care il vor insotit , precum si orice alte informatii relevante.
Nu exista niciun impediment pentru a fi data o declaratie notariala, in acest sens.
Copilul va putea locui cu dumneavoastra , pana la solutionarea pricinii deduse judecatii.
In caz de disensiuni, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti, pe cale de ordonanta presedintiala.( hotararea judecatoreasca fiind definitiva si executorie).
Deci din cate am inteles...e nevoie doar de procura facuta la notariat! In rest ...ancheta sociala nu are treaba atata timp cat copilul v-a sta cu ambii parinti chiar daca procesul nici nu a inceput efectiv!
Nu este o procura , ci o declaratie notariala.Anchta psihosociala va fi facuta cand va fi solicitata si incuviintata de catre instanta de judecata, prin comisie rogatorie internationala, de catre autoritatile germane.
Deja nu mai pricep nimic! In momentul cand tribunalul v-a cere aceasta ancheta...copilul daca nu este in tara la adresa respectiva( adresa tatalui cum s-a cerut)...trebuie sa se intoarca obligatoriu in tara sau se face ancheta de catre autoritatile germane ?
Cred ca ati pornit-o gresit.. daca vreti ca fata sa stea cu dvs in Germania si nu in Romania, de ce nu ati cerut sa stati cu fata in Germania ? Dupa cum ati cerut, fata va avea locuinta in Romania si veti fi la mana sotiei sa va dea acordul s-o luati in Germania de fiecare data.
Daca aveti resedinta acolo, puteti divorta si in Germania.
Cred ca sotia nu vrea in realitate ca fata sa stea la dvs in Germania, asta ar putea fi singurul motiv. Ancheta sociala se face la locuinta dvs, unde urmeaza sa se stabileasca locuinta copilului si la locuinta mamei. Conteaza si ce s-a cerut in cererea de divort.