avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele nelamuriri: se mai elibereaza carti de munca in 2009? Care ar fi avantajul intocmirii unei carti de munca? Dar dezavantajul?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriana_n , utilizator 19:41, 25 Martie 2009
Din 1 ianuarie 2009, se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul (cartea) de munca. Dupa acea data, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca. Reconstituirea se va realiza pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.
Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod
esalonat, pana la data de 30 iunie 2009, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire. Tot pana la acea data vor fi eliberate si cartile de munca ale salariatilor, detinute de inspectoratele teritoriale de munca. Din ianuarie 2006, continutul carnetelor de munca a inceput sa fie trecut pe suport informatic, in baza de date a caselor de pensii. Vechile carti
de munca vor deveni inutile dupa ianuarie 2009.
va multumesc!
Cu parere de rau il contrazic pe " colegul " mm_mihai si va reproduc mai jos ultima modificare a Legii 53/2003

In MO 765/13.11.2008 - a fost publicata - OUG 148/2008 - ce modifica Codul muncii:

Avand in vedere ca operatiunea de predare-primire a carnetelor de munca de catre inspectoratele teritoriale de munca la casele teritoriale de pensii in scopul preluarii datelor din carnetele de munca, precum si de scanare a acestora este in curs de derulare, neputand fi finalizata pana la data expirarii termenelor prevazute in cuprinsul art. 296 si art. 298 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la dovedirea vechimii in munca pe baza inscrierilor in carnetele de munca si, respectiv, la data de la care urmeaza a se abroga Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, se impune adoptarea de masuri imediate pentru prelungirea cu 2 ani a termenelor sus-mentionate.
Tinand cont de faptul ca elementele sus-mentionate se refera la o situatie extraordinara, iar neadoptarea de masuri imediate in sensul celor preconizate, prin utilizarea procedurii de legiferare prin ordonanta de urgenta, determina consecinte negative, in sensul afectarii unui interes public, respectiv al salariatilor care, in situatia in care angajatorul omite sa depuna declaratiile privind contributiile de asigurari sociale prevazute de lege, ar intampina obstacole majore pentru a face dovada perioadelor necesare stabilirii drepturilor cu caracter social, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 296 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 296. - (1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.
(4) Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data prevazuta la alin. (3), in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse.”
2. La articolul 298, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
“(3) Pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.”

Deci si prin urmare carnetele de munca sunt inca in actualitate!!!!
Daca stiu raspund, daca nu -nu bag oamenii in ceata!
Corect punctat de catre leuca_luminita.
Intradevar, inca se pot cumpara carnete de munca daca nu detineti unul, iar la angajare se solicita si carnetul de munca.
Va multumesc pentru interventie si lamuriri!

As mai avea o intrebare: care este procedura achizitionarii si inregistrarii canetelor de munca?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Carti de munca gaba gaba Ce se intampla cu cartile de munca incepand cu 01.01.2009? Se va trece la evidenta electronica? Multumesc. (vezi toată discuția)
Carnete de munca handaricimarin handaricimarin SE MAI FAC CARNETE DE MUNCA?CARE ESTE POZITIA MINISTERULUI MUNCII FATA DE ACEST SUBIECT?EU AM AFLAT DE LA ITM CA NU SE MAI TIPARESC,SI CA ORICUM,DE LA 1 ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca Dinush Dinush Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)