Buna ziua, am mare nevoie de ajutor. Baietelul meu are 11 luni si tatal lui, cetatean australian, nu a fost in tara la data nasterii si nici nu a revenit in Romania pana acum din anumite motive. Baietelul nostru are un certificat de nastere in care apar doar eu, ca mama. Intrucat este aproape imposibil ca tatal lui sa ajunga in Romania in viitorul apropiat si in urma dorintei lui de a-si recunoaste copilul precum si in urma unor informatii si sfaturi de la specialisti in domeniu atat din Romania cat si din Australia, el a mers la un notar autorizat in Australia unde a dat o declaratie de recunoastere a paternitatii pentru fiul nostru, precum si o imputernicire facuta mie pentru a-l reprezenta aici in vederea inregistrarii lui ca si tata al fiul lui nostru, acte oficiale si legalizate si avant apostila de la Haga si mi-a trimis aceste documente impreuna cu certificatul lui de nastere si pasaportul in original. Doar ca la starea civila mi-au fost refuzate aceste documente si au spus ca nu accepta inregistarea tatalui decat daca el se prezinta in fata dumnealor si da acea declaratie de recunostere a paternitatii. Ce pot face in aces caz? Este corect ce au facut cei de la starea civila si daca da, ce mai este de facut in acest caz pentru ca declaratia lui sa fie luata in considerare, avand in vedere ca cel putin o vreme tatal fiului meu nu poate ajunge in Romania. Exista o alta cale prin care am putea sa dovedim paternitatea si sa fie acceptata la starea civila? Astept cu nerabdare raspunsul dvs si va multumesc anticipat!
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.
In general, documentele emise de autoritati straine vor fi legalizate, supralegalizate sau apostilate de autoritatea competenta si, ulterior, traduse si legalizate in Romania.
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va adresati in scris oficiului de stare civila si sa le reamintiti prevederile art. 415 si 416 C.civ.
In situatia in care nu se conformeaza va trebui sa va adresati instantei pentru recunosterea actelor si inscriere tatalui cat si pentru a cere daune morale avand in vederea incompetenta angajatilor primariei respective.
Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc mult, documentele sunt in engleza si au pe spate Apostila de la Haga (declaratia si imputernicirea), mai este nevoie de o superlegalizare de acolo?
La Starea Civila se lucreaza dupa HG 64/2011, era bine daca ati fi intrebat acolo cum se face inregistrarea in cazul dvs. (tata cetatean strain, aflat in strainatate).
Ca sa fie luata in considerare declaratia (inscrisul autentic despre care se vorbeste mai sus) trebuia data in fata unui notar român.
Din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispozitiilor în materie de stare civila (HG 64/2011):
ART. 30
(1) Înregistrarea nasterii se face în baza următoarelor documente:
d)declaratia de recunoastere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fata ofiterului de stare civilă care înregistrează nasterea sau la notarul public, din care să rezulte si numele de familie pe care îl dobândeste copilul.