avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dobandirea paternitatii- fara proces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dobandirea paternitatii- fara proces

buna seara,
am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el doreste sa treaca numele pe certificatul de nastere, care sunt pasii acestei proceduri si daca exista alta varianta decat actionarea in judecata?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: pepy24 , utilizator 12:30, 25 Ianuarie 2011
Tatal poate da o declaratie de recunoastee in fata ofiterului de la starea civila.Mai exista si alte cai de a face declaratie, cum ar , fi prin act autentic, insa aceasta este calea optima.
In instanta s-ar ajunge daca n u va intelegeti, ori daca dvs. doriti sa-l siliti sa isi recunoasca paternitatea.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
declaratie la starea civila.
Recunoasterea paternitatii se poate face fie prin declaratie facuta la serviciul de stare civila ulterioara inregistrarii nasterii, fie prin declaratie notariala.
Daca tatal doreste ca minorul sa poarte si numele sau de familie atunci este necesara o actiune pe rolul instantei avand ca obiect "incuviintare purtare nume".
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc, da, doresc sa-i poarte si numele, sa inteleg ca nu e suficienta declaratia la starea civila, trebuie sa mergem la instanta, sa facem o actiune "incuvintare nume".
Fie mergeti pe varianta aratata mai sus, respectiv recunoastere si apoi actiune pe rolul instantei pentru incuviintarea purtarii numelui de familie, fie promovati o actiune cu doua capete de cerere, respectiv stabilirea paternitatii si incuviintarea purtarii numelui.
Actiunea va trebui promovata de dvs.in numele minorului, in contradictoriu cu tatal acestuia.
Daca optati pentru cea de a doua varianta angajati avocat macar pentru redactarea actiunii, pentru ca stabilirea paternitatii se solicita in termen de un an de la data nasterii minorului, iar in cazul in care mama convietuieste cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat intretinere, termenul de un an curge de la data la care incetat convietuirea ori intretinerea in favoarea minorului, astfel ca actiunea trebuie motivata cu atentie.

Alte discuții în legătură

Stabilire filatie nume copil, ce inseamna................ rafaels rafaels [b]trebuie prin judecatorie, si ce documente e nevoi, asa mi-sa cerut de la starea civila sa treaca copilul pe nuemle tatalui, acum copilul e pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui abramburicaica abramburicaica Va rog sa-mi explicati: recunoasterea poate fii facuta de concubin la starea civila sau la notar oricand,la orice varsta a copilului ? Incuviintarea purtarii ... (vezi toată discuția)
Buna Arysa Arysa Am si eu cateva intrebari... care este procedura de chemare in instanta ptr un proces de recunosterea copilui de comun acord fara ca instanta sa mai ceara ... (vezi toată discuția)