avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui

Va rog sa-mi explicati:
recunoasterea poate fii facuta de concubin la starea civila sau la notar oricand,la orice varsta a copilului ?
Incuviintarea purtarii numelui poate fii facuta la starea civila numai odata cu inregistrarea nasterii sau se poate si ulterior prin declaratie in fata ofiterului de stare civila sau a notarului?
Stiu ca la instanta pot fi facute amandoua dar pe mine ma intereseaza sa o fac la starea civila.Care sunt termenele si cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:01, 30 Martie 2011
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Oricand!
Iar in privinta incuviintarii purtarii numelui, numai instanta de judecata este abilitata prin hotarare judecatoreasca sa incuviinteze purtarea numelui de familie al minorului.

Sa inteleg ca recunoasterea se poate face la orice varsta,oricand la starea civila?
In schimb incuviintarea purtarii numelui se face doar la instanta ?
Eu stiam ca recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui se poate face de catre tata odata cu inregistrarea nasterii,la starea civila cu incuviintarea mamei.
Daca filiatia este stabilita concomitent fata de ambii parinti mama si tata atunci da.
Daca insa tatal recunoaste ulterior copilul, deci o stabilire de filiatie paterna ulterioara, atunci numai instanta incuviinteaza purtarea numelui.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna Arysa Arysa Am si eu cateva intrebari... care este procedura de chemare in instanta ptr un proces de recunosterea copilui de comun acord fara ca instanta sa mai ceara ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)