avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zilele de concediu pre si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zilele de concediu pre si postnatal

Buna ziua ! Eu sunt angajata din data de 5 februarie 2013 iar acum sunt insarcinata si termenul de nastere este 4 Ianuarie. Daca se intampla sa nasc mai devreme,in decembrie mai pot primi indemnizatia de crestere? A doua intrebare e in legatura cu concediul prenatal. Eu m-am inteles de la inceput cu seful meu ca voi inceta munca in data de 15 octombrie. Daca intru direct in prenatal s-ar putea sa nu imi ramana cele 42 de zile obligatorie de lauzie. E vreo problema in sensul asta? Se poate sa nu mai primesc indemnizatia din acest motiv? Va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:07, 30 Septembrie 2013
1. Daca veti naste in ianuarie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil sunt februarie 2013 - ianuarie 2014.

2. Daca veti naste inainte de termen se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (adica se vor lua in calculul indemnizatiei numai 11 luni):

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


3. - Chiar daca perioada de postnatal va fi mai mica de 42 de zile nu este nici o problema.
- Indemnizatia pentru CCC o puteti primi incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ionyionela ionyionela Buna ziua. sunt insarcinata in 4 luni si as vrea sa stiu daca pot lua banii pe concediul de crestere copil deoarece sunt angajata de 12 luni si pana nasc as ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cornel selaru cornel selaru Am fost angajata pe data de 14 iulie 2012,pe data de 11 martie 2013 am luat concediu prenatal ,iar pe data de 1 iunie am nascut! BENEFICIEZ DE INDENMIZATIE? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 sotul meu a avut contract de munca in Italia pana in data de astazi 01/10!2013.A gasit un contract de munca cu data de maine in Romania dar ni sa spus ca ... (vezi toată discuția)