avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul termen pe zile calendaristice pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul termen pe zile calendaristice pentru inregistrare la AJOFM

Buna ziua.
Conform prevederilor legale inteleg ca un absolvent este obligat sa se inscrie in termen de 60 de zile de la absolvire la AJOFM pentru a putea beneficia ulterior de indemnizatia de somaj. Articolul din lege nu prevede daca este vorba de zile calendaristice sau lucratoare, dar in acest caz inteleg ca se considera a fi zile calendaristice.
Intreabarea mea este : in cazul in care termenul de 60 de zile se implineste intr-o zi de sambata sau de duminica care este ultima data in care se poate face inregistrarea avand in vedere ca agentia locala nu primeste documente nici in zilele de vineri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 12 Februarie 2018
1. Cand nu se specifica faptul ca este vorba de zile lucratoare atunci se consider ca este vorba de zile calendaristice.

2. Daca ultima zi pica intr-o zi nelucratoare termenul este in precedenta zi lucratoare de dinainte de zilele nelucratoare.
- In cazul dvs. ultima zi de inregistrare la Agentia de Somaj este joi (daca spuneti ca vineri nu se fac inregistrari).
- Daca va inregistati luni deja termenul este depasit.

3. Dar nu inteleg de ce trebuie sa asteptati pana in ultima zi de inscriere cand va puteti inscrie cu o saptamana sau o luna inainte.
Imi puteti spune va rog ce lege si ce articol reglementeaza aceasta regula potrivit cu care ultima zi de depunere ar fi ultima zi lucratoare anterioara implinirii termenului?
Nu exista asa ceva prevazut in lege : ultima zi de depunere ar fi ultima zi lucratoare anterioara implinirii termenului

Codul civil prevede :
Art. 2.553. Termenul stabilit pe zile. (1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se iau in calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru. Dispozitiile art. 2.556 raman aplicabile.

Art. 2.554. Prorogarea termenului. Daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.
Va multumesc pentru raspuns.
Ma miram intradevar sa existe niste dispozitii speciale contrare prevederilor Codului CIvil si care sa prevada ca ultima zi ar fi ultima zi lucratoare anterioara implinirii termenului
Nu exista asa ceva si nici nu a existat vreodata.

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate cod civil in desfasurarea contractelor comerciale lonita lonita Buna ziua, as dori sa ma lamureasca un specialist daca in contractele comerciale sunt aplicabile termenele din Codul Civil, ma refer in special la articolele ... (vezi toată discuția)
De cand incepe sa curca termenul de preaviz in cazul concedierii? ContSters185970 ContSters185970 As tinde sa raspund ca incepe sa curga din ziua urmatoare zilei in care a fost comunicat catre salariatul vizat, conform cu art. 181 alin.1 pct. 2 C.Proc. ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma intorc la serviciu vilceanuroxana vilceanuroxana Buna ziua Am si eu o intrebare sunt in concediu de crestere copil acesta sa nascut pe 4 aprilie 2015 iar acum sunt gravida si trebuie sa nasc pe 7 iunie 2017 ... (vezi toată discuția)