As tinde sa raspund ca incepe sa curga din ziua urmatoare zilei in care a fost comunicat catre salariatul vizat, conform cu art. 181 alin.1 pct. 2 C.Proc. Civ.. Cu toate acesta, termenul de preaviz nu este un termen procedural pentru a i se aplica prevederile din Codul de procedura civila.
Atunci vine Codul Muncii care prevede faptul ca in general, in legislatia muncii, termenele se calculeaza de la data comunicarii.
Prin urmare, cum calculez preavizul? Iau in considerare si ziua in care a fost comunicat? Sau incep sa calculez incepand cu a doua zi?
Multumesc anticipat!
Justificarea juridica o gasiti in Codul civil
Art. 2.551. Regulile aplicabile. Durata termenelor, fara deosebire de natura si izvorul lor, se calculeaza potrivit regulilor stabilite de prezentul titlu .
Art. 2.552. Termenul stabilit pe saptamani, luni sau ani. (1) Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.
(2) Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(3) Mijlocul lunii se socoteste a cincisprezecea zi.
(4) Daca termenul este stabilit pe o luna si jumatate sau pe mai multe luni si jumatate, cele 15 zile se vor socoti la sfarsitul termenului.
Art. 2.553. Termenul stabilit pe zile. (1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se iau in calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru. Dispozitiile art. 2.556 raman aplicabile.
Art. 2.554. Prorogarea termenului. Daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.
Art. 2.555. Termenul stabilit pe ore. Cand termenul se stabileste pe ore, nu se iau in calcul prima si ultima ora a termenului.
Art. 2.556. Prezumtia efectuarii in termen a actelor. Actele de orice fel se socotesc facute in termen, daca inscrisurile care le constata au fost predate oficiului postal sau telegrafic cel mai tarziu in ultima zi a termenului, pana la ora cand inceteaza in mod obisnuit activitatea la acel oficiu .
Multumesc pentru raspuns insa din ce stiu din practica in calculul termenului de preaviz intra si ultima zi, aceasta fiind o exceptia de la prevederile din Codul Civil.
Iar prevederile de mai sus se aplica termenelor de prescriptie si decadere, corect?