avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Aplicabilitate Cod Civil in desfasurarea contractelor ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Aplicabilitate Cod Civil in desfasurarea contractelor comerciale

Buna ziua,
as dori sa ma lamureasca un specialist daca in contractele comerciale sunt aplicabile termenele din Codul Civil, ma refer in special la articolele de lege de mai jos.

Mai concret, daca un contract comercial stabileste niste termene pe zile pentru indeplinirea unor obligatii, dar nu spune si cum se calculeaza termenele, in caz de litigiu pot fi invocate prevederile Codului Civil?

Multumesc.

CARTEA VI - Despre prescriptia extinctiva, decadere si calculul termenelor

Titlul III - Calculul termenelor:

Regulile aplicabile Art. 2.551
Durata termenelor, fara deosebire de natura si izvorul lor, se calculeaza potrivit regulilor stabilite de prezentul titlu.

Termenul stabilit pe saptamani, luni sau ani Art. 2.552
(1) Cand termenul este stabilit pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an.
(2) Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.
(3) Mijlocul lunii se socoteste a cincisprezecea zi.
(4) Daca termenul este stabilit pe o luna si jumatate sau pe mai multe luni si jumatate, cele 15 zile se vor socoti la sfarsitul termenului.

Termenul stabilit pe zile Art. 2.553
(1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se ia in calcul prima si ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru.
Dispozitiile art. 2.556 raman aplicabile.

Prorogarea termenului Art. 2.554
Daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.

Termenul stabilit pe ore Art. 2.555
Cand termenul se stabileste pe ore, nu se iau in calcul prima si ultima ora a termenului.

Prezumtia efectuarii in termen a actelor Art. 2.556
Actele de orice fel se socotesc facute in termen, daca inscrisurile care le constata au fost predate oficiului postal sau telegrafic cel mai tarziu in ultima zi a termenului, pana la ora cand inceteaza in mod obisnuit activitatea la acel oficiu.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
lonita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:53, 6 Decembrie 2016
intrebarea este prea generala; detaliati
Am editat ulterior:

Mai concret, daca un contract comercial stabileste niste termene pe zile pentru indeplinirea unor obligatii, dar nu spune si cum se calculeaza termenele, in caz de litigiu pot fi invocate prevederile Codului Civil?
Da, se pot invoca prevederile Codului Civil cu privire la calculul termenelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand incepe sa curca termenul de preaviz in cazul concedierii? ContSters185970 ContSters185970 As tinde sa raspund ca incepe sa curga din ziua urmatoare zilei in care a fost comunicat catre salariatul vizat, conform cu art. 181 alin.1 pct. 2 C.Proc. ... (vezi toată discuția)
Calcul zile preaviz ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, cum se calculeaza nr de zile de preaviz in cazul unei concedieri, 20 zile lucratoare . data de comunicare, de luare la cunostinta este azi ... (vezi toată discuția)
Calcul termen pe zile calendaristice pentru inregistrare la ajofm Elena120 Elena120 Buna ziua. Conform prevederilor legale inteleg ca un absolvent este obligat sa se inscrie in termen de 60 de zile de la absolvire la AJOFM pentru a putea ... (vezi toată discuția)