Buna ziua, as dori sa-mi dati niste informatii pentru un recurs. Familia mea a dat in judecata un vecin care a abuzat cu aprox. 1.5m din lungimea imobilului casa cu gradina in care a stat bunica mea si apoi unchiul meu. Din 2007 casa este nelocuita. Expertul care a fost desemnat de judecator in prima instanta l-a favorizat pe vecin astfel ca am pierdut procesul. Am preluat prin fax si e-mail aceasta expertiza pentru a o analiza (mentionez ca eu sunt plecata din tara de 15 ani). Profesiunea mea de inginer constructor mi-a permis sa fac o analiza mai amanuntita a expertizei si sa constat anumite detalii pe care experta nu le-a mentionat chiar mai mult a reusit sa dirijeze concluziile in defavoarea noastra. Concret, prin suprapunerea planurilor expertizei cu cele cadastrale se constata deplasari de parcele dinspre oras spre periferie pentru care s-au executat rectificari de hotare. Ma refer la masuratori topo care s-au executat in perioada interbelica (aprox. 1920-1930). Noi detinem acest imobil din 1942. As dori sa-mi spuneti daca in obiectiunile la expertiza pe care intentionez sa le scriu, pot face referire si la aceste detalii tehnice, Intentia mea este sa am o motivatie pentru a mi se aproba o contraexpertiza cu suprapunere de planuri in care sa cer a se efectua masuratori suplimentare care sa scoata mai bine in evidenta aceste deplasari. Si as mai avea o intrebare. A existat cumva in anii 1970 vreo Lege sau vreo Ordonanta a Oficiului de Cadastru prin care sa se ceara proprietarilor de imobile casa cu gradina sa-si masoare terenul si sa-si dovedeasca daca mostenirea corespunde cu inscrisul din Cartea Funciara? Noi am gasit un Plan de Mostenire pe care l-a comandat unchiul meu in 1978 cu dimensiunile imobilului si pentru care topografii autorizati au intocmit un Dosar. Dar nu avem alte documente la baza daca s-a depus pe undeva si este singura dovada pe care o avem privind forma si dimensiunile. Va multumesc frumos.
Faceti observatiile pe care le considerati utile, in scris si depuneti-le la dosarul cauzei, pentru termenul de recurs. Invocati ce detalii tehnice considerati necesare si anexati orice document in copie (de preferat autentificata de notar), pe care il detineti, il considerati util si care sa va sustina cauza.
Aceste observatii, in mod normal, trebuiau depuse la prima instanta, atunci cand a fost termenul pentru analiza raportului de expertiza tehnica judiciara.
La termenul de recurs, daca vi se iau in considerare documentele depuse, puteti cere o contraexpertiza.
Prin anii '70 nu se punea problema cu cartea funciara. Personal nu cred ca s-a emis vreun document in genul celui mentionat de dvs. Daca s-ar fi facut astfel de masuratori, in mod normal ar trebui sa existe si niste documente emise de catre cadastru, care sa ateste masuratorile respective, ca fiind efectuate si in care sa se scrie rezultatul acestor masuratori. Faceti uz si de respectivul plan de mostenire, semnat de catre topografi autorizati. Presupun ca respectivul document poarta un nr. de inregistrare/ data, de la cei care l-au emis. In introducerea la dosar, ar trebui sa fie mentionate eventuale acte normative in baza carora s-a intocmit dosarul respectiv sau doar mentiunea ca a fost o solicitare personala a unchiului dvs.
Va multumesc frumos, am sa formulez si detalii tehnice inclusiv verificarile pe care le-am facut pe teren, sper sa fie luate in considerare, nu ca decizii finale dar in vederea aprobarii unei contraexpertize. Nu as fi avut timp sa formulez aceste obiectiuni, numai obtinerea de raspunsuri si documente de la institutiile de stat m-au intarziat vreo luna. Intre timp am gasit o diferenta de inregistrare in CF pentru imobilul vecin si sunt in dilema sub ce forma s-o prezint. Cred ca o voi trata ca o eroare de transcriere, orice greseala se poate corecta.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
alu50 a scris: "....Intre timp am gasit o diferenta de inregistrare in CF pentru imobilul vecin si sunt in dilema sub ce forma s-o prezint...."
Legal este sa o prezentati exact in conditiile in care ati gasit diferenta de inregistrare in CF, chiar daca este vorba de un imobil vecin si sa mentionati in detaliu toate activitatile intreprinse in acest scop. Feriti-va de interpretari proprii si in special de orice "ajustari", care pot deveni caz penal.
Buna seara,
Am intervenit cam tarziu.
Nu vreau sa fiu crezut ca iau apararea expertului judiciar de specialitate topografie, geodezie si cadastru, ci doar sa fac o remarca: am impresia ca actiunea civila formulata de parintii dumneavoastra a fost foarte vaga.
Expertul judiciar este obligat sa intocmeasca lucrarea in baza documentelor existente la dosarul cauzei, el nu face investigatii si alte cercetari.
Acum ce este important pentru parintii dumneavoastra:
- in primul rand sa obtineti admiterea recursului care trebuie bine motivat de catre
aparatorul parintilor dumneavoastra;
- in al doilea rand , cu argumentele pe care le aveti si obiectiunile pertinente si justificate temeinic, trebuie sa cereti sa vi se admita o noua expertiza cu trei experti cu aceleasi obiective, sau si alte obiective suplimentare care sa fie admise de catre instanta de judecata.
Referitor la "diferenta de inregistrare" - ce diferenta, de data, de suprafata, de notare...?
Acel document este notat in cartea funciara?
Daca da, atunci este imperios necesar sa fie luat in considerare, daca nu , atunci este orientativ doar pentru dumneavoastra.
Daca vecinul nu este parte in proces, nu prea aveti sorti de izbanda.
Daca sunteti interesata in continuare, ma puteti contacta cu un mesaj privat.
Va doresc succes.