avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune

in urma ploilor din ultimile zile, in calitate de presedinte, mi s-a adus la cunostinta de catre unii proprietari ca s-a infiltrat apa prin peretii exteriori, mai exact printre rosturile dintre scari.

intrebarea mea este: cade in sarcina asociatiei izolarea/ repararea peretilor exteriori. si daca da, cum se repartizeaza acea cheltuiala.
stiu ca terasa/subsolul sunt spatii comune, insa cum e cu peretii exteriori???????

va multumesc

Cel mai recent răspuns: cavallis , utilizator 19:35, 8 Octombrie 2013
Peretii exteriori=fatada imobilului de locuit in comun,reprezinta parte comuna,a carei intretinere si reparatie,.conform norme in domeniu intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietarin
Costurile aferente parti comune se repartizeaza in temeiul disp
HG nr 1588/2007 Sectiunea 4 - Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate


Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

Art. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata in functie de suprafatele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar este inscrisa in acordul de asociere. Modificarile asupra cotei-parti indivize se consemneaza in acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
merepere a scris:

in urma ploilor din ultimile zile, in calitate de presedinte,

Situatie generalizata in sudul tarii, stati linistit, ... trece si asta!!


merepere a scris:
intrebarea mea este: cade in sarcina asociatiei izolarea/ repararea peretilor exteriori. si daca da, cum se repartizeaza acea cheltuiala.
stiu ca terasa/subsolul sunt spatii comune, insa cum e cu peretii exteriori???????

Toate sunt "spatii comune", mai putin in casa fiecaruia. Cheltuiala se repartizeaza pe toate apartamentele. Reparatia se face daca se hotaraste prin vot in acest sens ... adica termo-hidro-izolarea peretilor exteriori.


P.S. La noi, a trecut apa prin toata izolatia exterioara, desi blocul este placat cu polistiren si tencuit.
deci, practic, aceasta interventie s-ar putea face doar daca locatarii sunt de acord cu ea. adica daca s-ar izola fatada la tot blocul.

costul cu ..........interventii izolate de ex la apartamentu "x" cum ar trebui repartizat? conf cotei indiviza la toata scara,sau cum?

ideea este ca noi ca asociatie ne zbatem acu sa platin esalonari la RADET, in urma delapidarii fostei administratore, si nu se pune vorba de anvelopare din surse proprii, ca n-avem resurse.

daca s-ar tencui de ex rostul dintre scari, cum ar trebui repartizate aceste ..."carpeli"?
@merepere

Dupa ce inceteaza ploaia si se usuca peretele (ca o veni si vreme-aceea) puteti sa reparati cu alpinistii. Probabil s-a desprins vreo tabla de la locul ei.
Cheltuiala o faceti din fondul de reparatii - daca aveti asa ceva -, daca nu, atunci repartizati cheltuiala la ambele scari tuturor proprietarilor pe cota-parte indiviza.
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2013
elga50, moderator
va multumesc

Alte discuții în legătură

Modalitate plata reabilitare termica ContSters320186 ContSters320186 Din totalul celor 12 apartamente ale blocului asociatiei noastre un singur apartament doreste ca plata lucrarii de reabilitare proprii (nu cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Varianta reparatie fatada andapopa andapopa Imobil cu 10 apartamente.Se hotaraste reparatia fatadei. Din 10 apartamente 9 apartamente voteaza ca modalitatea de plata sa se faca astfel: la fatada ... (vezi toată discuția)
Balconul este parte comuna ? cine plateste reparatiile ? cristel52 cristel52 Stau la et, 10 si am hotarat sa izolez terasa cu polistiren extrudat pe toata suprafata corespunzatoare ap; meu. Initial presedintele asociatiei de locatari ... (vezi toată discuția)