avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate plata reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate plata reabilitare termica

Din totalul celor 12 apartamente ale blocului asociatiei noastre un singur apartament doreste ca plata lucrarii de reabilitare proprii (nu cu ajutorul primariei) sa se faca pe cota parte indiviza si nu pe suprafata utila de a carui confort va beneficia fiecare proprietar desi dupa parerea mea nu este corect intrucat suprafetele difera (apartamentele au 2,3,4 camere, unii au un singur balcon altii 2, unii si-au izolat deja balconul iar 1/3 nu pot face reabilitarea pe un perete cu o mare suprafata deoarece se invecineaza cu un bloc aflat la doar 30 cm ...). Care este solutia din punctual dumneavoastra? Se poate vota intr-o adunare generala si hotara ceea ce doresc 11 din cele 12 apartamente adica plata in functie de suprafata utila pentru a nu fi pusi in postura ca cei care au suprafata mica si nu isi pot izola peretele vecin cu celalat bloc sa nu achite partea celor cu suprafata mare?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:39, 30 Aprilie 2014
In primul rand repartizarea in functie de cota-parte indiviza este acelasi lucru cu repartizarea pe suprafata utila.
In suprafata utila a apartamentului nu intra balcoanele si logiile. Cota-parte indiviza este egala la apartamente cu suprafete utile egale.

In al doilea rand o prevedere legala, cuprinsa intr-o lege, in cazul nostru repartizarea cheltuielilor pentru reparatii, modernizari ale proprietatii comune, in conformitate cu HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, nu poate fi supusa aprobarii proprietarilor in AG si nici decisa in vreo sedinta de comitet. Se aplica.

Din ceea ce descrieti aici toata lumea vrea acelasi lucru numai ca altfel spus.
Vedeti dv,convietuirea in imobil de locuit in comun trebuie sa respecte dispozitii si norme
HG nr 1588/2007

SECTIUNEA 1
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiilor

Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

In conditiile in care referitor la repartizare costuri reparatii exista dispozitii clare,legal este sa se respecte si sa se aplice corect legea si nu sa se invoce "dorinta" unuia dintre prprietari
Multumesc pentru raspuns dar toti constructorii mi-au spus ca la toate lucrarile plata s-a facut exact pentru suprafetele masurate la fiecare proprietar in parte iar partile comune (burlane, pereti intrare in bloc ...) se achita proportional cu cota parte indiviza ... Din pacate in aceasta situatie 4 apartamente din cele 12 nu vor putea beneficia de confortul izolarii invecinandu-se cu blocul vecin la 30 cm ceea ce va insemna ca acestea vor contribui la plata celorlalte apartamente care au suprafata mare si vor beneficia de izolare in totalitate ...
@Catalin61
Eu inteleg ca cei 11 proprietari doresc impartirea cheltuielilor dupa suprafata peretilor exteriori care cred ei ca apartin fiecarui apartament-total gresit, doar interiorul este al fiecaruia,exteriorul se considera parte comuna si cheltuielile privind reabilitarea se impart pe cota parte.
Catalin61 a scris:

Se poate vota intr-o adunare generala si hotara ceea ce doresc 11 din cele 12 apartamente adica plata in functie de suprafata utila pentru a nu fi pusi in postura ca cei care au suprafata mica si nu isi pot izola peretele vecin cu celalat bloc sa nu achite partea celor cu suprafata mare?


In adunarea generala puteti vota ce doriti. Atat timp cat nu se apuca cineva sa conteste in instanta hotararea nu aveti nicio problema.

Daca fiecare din cei 12 proprietari s-ar fi apucat sa faca individual, in 12 momente diferite, placarea peretilor exteriori ar fi pus si alti vecini sa plateasca pentru ce face unul? Nu, si-ar fi platit fiecare partea lui de lucrare. Si noi am facut, in trecut, astfel de lucrari si fiecare dintre beneficiari isi platea partea lui in functie de masuratoare.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari-spatii comune iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 As vrea sa aflu daca un perete exterior al apartamentului proprietate personala este considerat spatiu comun avand in vedere cheltuielile pentru izolare ... (vezi toată discuția)
reabilitare/izolare exterioara a blocului isokonsulting isokonsulting Buna ziua , Va rog sa-ma ajutati si pe mine sa gasesc raspuns la urmatoarele intrebari : -care este formula si in baza carei legi se utilizeaza ea,in ... (vezi toată discuția)
Varianta reparatie fatada andapopa andapopa Imobil cu 10 apartamente.Se hotaraste reparatia fatadei. Din 10 apartamente 9 apartamente voteaza ca modalitatea de plata sa se faca astfel: la fatada ... (vezi toată discuția)