va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarele nelamuriri.
Copilul meu implineste 1 an pe data de 8.03.2014, pentru a putea beneficia de prima acordata de stat (cea de 500 ron) pentru mamele care se intorc la serviciu care este data limita cand trebuie sa ma inotc la munca?
Cu cat timp inainte trebuie sa anunt la servici ca ma intorc cu data x?
Ce prevede legea? pot beneficia de un program de 6 ore? pentru cat timp? Voi fi remunerata pentru 6 ore sau pentru 8?
Stiu ca tatal trebuie sa stea acasa cu copilul ultima luna- ce prevede legea? daca nu sta acasa aceasta luna nu ni se va mai achita banii pe acea ultima luna? Ce presupune aceasta; sa mearga la primarie sa depuna un nou dosar pe numele lui?
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.
Normele de aplicare a OUG 111/2010:
art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art.2 alin.(1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art.2 alin (1) lit.b) din ordonanta de urgenta.
...
In speta, pentru a beneficia de stimulentul de insertie, trebuie sa va reluati activitatea inainte de a implini copilul varsta de 11 luni (daca sotul nu va intra o luna in CCC).
1. - Trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (cel mai tarziu pe 07.02.2014).
- Cererea pentru incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii o faceti ncam cu o saptamana inainte ca sa aiba timp angajatorul sa faca formele necesare.
2. - Programul de 6 ore pe zi se poate acorda numai pana copilul implineste 1 an.
- Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
3. - Daca tatal nu intra cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC) atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna (luna a 12-a).
- In aceasta luna veti relua activitatea, pentru ea nu veti primi indemnizatie pentru CCC, iar stimulentul de insertie, de 500 lei lunar, il veti primi dupa ce copilul implineste 1 an si pana va implini 2 ani.
4. - Daca tatal intra in ultima luna in CCC va trebui sa-si suspende contractul individual de munca (CIM) si sa depuna actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC.
- Indemnizatia pentru CCC luat de tata se calculeaza 85% din veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceasta situatie dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie tot dupa ce va implini copilul 1 an.