Am 23 de ani, sunt studenta la masterat si am pensie de urmas din partea tatalui meu, decedat anul trecut. Urmeaza sa ma angajez cu norma intreaga si intrebarea mea este daca in acest caz imi voi pierde pensia de urmas?
Stiu ca o modificare la legea pensiilor din 2010, mai exact articolul 118 spunea urmatorul lucru: "In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a. pensionarii pentru limita de varsta
b. nevazatorii
c. pensionarii de invaliditate
d. copiii, pensionari de urmas"
Nu veti pierde pensia de urmas, daca raman indeplinite conditiile de acordare a acesteia.
Legea nr.263/2010:
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani; b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
ART. 113
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
..................
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmaş, a împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 84 lit. c); .............
Pensie de urmas
deeariri
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)