avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Comisioane abuzive banci
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Comisioane abuzive banci

Buna seara. Sunt subiecte fierbinti acum procesele impotriva bancilor referitoare la comisioanele abuzive in contractele de creditare si pe aceasta tema am si eu niste nelamuriri. In 2008 am semnat un contract de creditare cu o banca si am luat un credit cu ipoteca. Din ce am mai citit pe internet, am descoperit si eu niste comisioane abuzive in contractul meu si de aceea sunt interesata de subiect pentru a vedea daca sunt indreptatita sa cer restituirea banilor retinuti sau nu. Nu stiu daca exista un termen de prescriere pentru aceste comisioane, adica pe cat timp in urma pot sa cer restituirea acestor sume retinute, in caz ca exista asa un termen. De asmenea nu stiu daca mai sunt in cauza sa pot cere restituirea acestor sume, avand in vedere ca incepand cu luna februarie 2013, am refinantat creditul luat initial in 2008 cu un altul contractat in februarie 2013. Cum ar veni, nu mai am o relatie contractuala cu banca de la care as solicita restituirea banilor retinuti ca si comisioane abuzive in perioada 2008 - 2013.
3 ani e perioada de prescriere...
Deci as putea sa cer restituirea sumelor retinute abuziv in perioada, sa zicem 01.oct 2010 si pana in februarie 2013? Pot face acest lucru daca am incheiat relatiile contractuale cu banca in februarie 2013? Am refinantat creditul de la o alta banca.
Cred ca este de folos sa cititi ce a hotarat instanta intr-o speta similara.
[ link extern ]

Odata ce instanta a stabilit caracterul abuziv al unui comision, dispune anularea si inlaturarea din contract a clauzei. In consecinta, sumele achitate sub acest titlu, sunt considerate ca fiind plata nedatorata si se vor restitui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit de la ifn cu dobândă 140%: 5.000 de lei împrumutați pentru 60 de luni, rată de 633 lei/lună. e legal să fie practicată astfel de dobândă? Andreii08 Andreii08 Buna ziua! Acum cinci luni am luat un credit online de la un IFN avand suma de 5000 de lei pe o perioada de 60 de luni, dobanda fiind de 140% iar suma de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu bancile - comision de urmarire riscuri Florenta30 Florenta30 Buna ziua, va rog sa ma indrumati/sfatuiti daca se poate face ceva in urmatoarea speta: in anul 2008 am contractat un credit bancar pt nevoi personale in suma ... (vezi toată discuția)
Modificare de catre banca suma contractata initial rroxica rroxica buna ziua, am incheiat un contract de creditare cu o banca pe o anumita suma, dupa semnarea contractului ma suna de la banca sa-mi spuna ca imi dau mai putin ... (vezi toată discuția)