avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 8 asociatii pot deveni 1 asociatie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

8 asociatii pot deveni 1 asociatie?

Avem 8 asociatii de proprietari cu personalitate juridica.
Am dori sa avem doar una singura, pentru mai multa coordonare si control.
Cum s-ar putea face juridic asta?
Sa unim cele 8 asociatii care sa aiba doar o singura conducere, sa nu ne mai batem capul cu n comitete, n presedinti si altele.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:38, 26 Martie 2009
Dana,
Pana acum s-a tot "batut moneda" pe aici pentru desfiintarea asociatiilor de proprietari, mai ales a celor mamut, tocmai din aceea ca o asociatie mai mica este mai usor de condus si in special de controlat - ceea ce este absolut adevarat.
Uite, vreau sa-ti spun ca asociatia din care face parte si blocul meu (inca de locatari) are acum in componenta 504 apartamente - 11 blocuri, 19 scari. Ei bine, cam de 4-5 ani incercam sa ne transformam in as. de proprietari, asa cum era prevazut in legile vechi si cum este prevazut in legile actuale, hotararea fiind o transformarea intr-o asociatie in aceeasi componenta. Din ce cauza nu am putut face transformarea? Din cauza ca am vrut cu tot inadinsul sa facem ceva legal, cel putin din punct de vedere al cvorumului. Deci acea majoritate, in cazul nostru trebuie sa fie de 504/2 + 1, adica la adunarea de constituire sa fie prezenti cel putin 253 de proprietari sau reprezentanti ai asociatiei...
Prezenta cea mai buna la o astfel de incercare a fost de 104 proprietari. Cred ca va este clar ca pe cetatenii de la bloc ii doare la basca de adunarile noastre generale. Daca am fi vrut sa o "smecherim", faceam asa cum bine zicea dom' @proprietaru, pe undeva pe forum, intocmirea unui proces verbal ca la carte si cersirea pe la usile proprietarilor a semnaturilor privind acordul de asociere si a procesului verbal, intocmirea celor 3-4 dosare, fuga la dom' judecatorul delegat si gata, eram "unsi" cu personalitatea juridica! Cred cu tarie ca este mai bine ca asociatia sa fie mai mica. Am mai spus si repet: sunt mari avantaje, dar si oarece dezavantaje. In sfarsit, trebuie bine judecat... la moda este totusi globalizarea, nu vedeti?
Inteleg deci ca acum pe o parte dintre proprietarii de la cele 8 asociatii de proprietari ii doare capul si nu stiti cum sau cine sa va lege (la cap!). Acest lucru il doriti dvs. acum. Pe bune! Eu zic sa va ganditi mai bine, pentru ca proprietarii de la blocul tau, habar nu au de problemele de la blocul XX si asa mai departe, iar cand veti incerca sa organizati o AG, cine crezi ca v-a onora cu prezenta - din prima? Cine v-a hotara pentru majoritatea? Ca la mine acum, vre-o 20-25 de proprietari, trecuti usor de 50-60 de ani (eu cu 58 fiind printre ei!!), si-atunci cum naiba este bine???
Concret in cazul tau: cred ca puteti sa va uniti intr-o singura asociatie, depinde numai de voi acest lucru. O asociatie juridica care sa va reprezinte in absolut toata problematica specifica as. de proprietari. Depinde ce vreti sa prindeti in statut. Uite, la noi la Iasi, fiinteaza G.A.P.L. - Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari, dar aceasta organizatie are prins in statut mai mult "reprezentarea asociatiilor de proprietari, a membrilor ei in general, pentru sustinerea si aplicarea drepturilor si intereselor lor in relatiile cu autoritatile publice locale si centrale.... "
Daca doresti, cred ca as putea sa-ti trimit un draft pe adresa privata de mail. Sa fiti destepti...
Cu stima, Adam Grecu.
Domnu Adam Grecu, intotdeauna un GENTLEMAN, raspunde la obiect, elegant, ajuta pe toata lumea.
Multumesc domnule Grecu.
Cand trec prin Iasi vin sa va cunosc.

Problema la noi e urmatoarea: e un complex rezidential nou si e cate o asociatie pe fiecare scara la 4 blocuri, 8 scari.
Nici un comitet, nici un presedinte nu se dau de ceasul mortii sa faca nimica, lasa totul pe administratori si se ascund in spatele acestora cand de fapt sarcinile lor sunt cu totul si cu totul altele.
Avem multe probleme comune si nu se intalnesc intre ei sa le rezolve. Eu am avut ideea de a face o singura asociatie ca poate unde e doar un comitet si un presedinte, motivati mai bine, e altceva decit 100 si nici unul ca lumea.
Din punct de vedere legal, daca ele sunt infiintate, se pot uni si deveni una singura?
Lasa, vedem noi ce facem cu cvorumul, oricum nici acum nu se respecta nici un cvorum, e bataie de joc asa ca...
Doamna Dana,
Merci pentru aprecieri. Am retinut...
Special am mai lasat un mic interval de timp, poate cineva va v-a raspunde, dar observ ca problemele rezidentiale nu sunt chiar asa de importante pentru toata lumea. In fapt niste oameni au cerut ajutorul...
Faza ca aveti 8 asociatii - cate una pe fiecare scara mi se pare o solutie excelenta. Acum ca aveti 8 administratori nu mi se mai pare o solutie prea eleganta si nici economica. Eu as merge pe ideia unui singur administrator care vrea-nu vrea, v-a cunoaste toate problemele cu care va confruntati, v-a sta de vorba cu cei 8 presedinti, v-a "bate in cuie", sa-i zicem o Fisa a postului si cu asata basta. v-a fi mai greu la inceput, dar orice inceput este mai greu. Dupa mine, ce a fost mai greu a trecut (infiintarea as. de proprietari cu tot "dansul" de rigoare). Daca administratorul este persoana fizica si locuieste in complex, atunci trebuie sa va socotiti niste oameni fericiti, nu veti avea problemele semnalate pe forum!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infintare asociatie de locatari Ovidiu Cristea Ovidiu Cristea imi puteti spune si mie va rog cam care sunt demersurile pentru infintarea unei asociatii de locatari? va multumesc. (vezi toată discuția)
Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociației de proprietari refuză să-mi încaseze plata întreținerii. cum se poate rezolva, având în vedere că am încercat și cu o cerere plimbată prin mai multe birouri? DAIO DAIO Administratorul asociatiatiei i-mi poate refuza plata intretinerii apartamentului ? Sunt casatorita in Grecia . In apartamentul meu locuieste mama mea care ... (vezi toată discuția)