Buna ziua.
As dori o lamurire cu privire la riscurile la care se expune un apelul impotriva unei sentinte civile pronuntata la un litigiu de munca.
Intr-o sentinta a tribunalului scrie: Cu apel in 30 de zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul X. (pronuntata la data de 21 august 2013.
As dori sa stiu daca este corect acest termen tinand cont de dispozitiile procedurale in vigoare in prezent. Astfel:
Art. 468 din codul de procedura civila prevede: - (1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
Art. 215 din legea nr. 62/2011 modificata prevede: Art. 215. - Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotărârii.*)
Intrebarile mele sunt:
1) Litigiul de munca avand ca obiect obligarea la eliberarea unei adeverinte de vechime, dupa incetarea contractului individual de munca de la o alta entitate decat fostul angajator intra sau nu in categoria litigiilor de munca de la art. 211 lit. a) din legea nr. 62/2011 (Art. 211. - Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;)
2) Termen de 10 zile de la art. 215 din legea 62/2011 se aplica la toate litigiile de munca sau doar la cele prevazute de art. 211 din legea 62/2011, modificata?
3) Daca apelul prevazut in cazul unui litigiu de munca avand ca obiect obligarea la eliberarea unei adeverinte de vechime, dupa incetarea contractului individual de munca de la o alta entitate decat fostul angajator are termen de 10 zile de la comunicare, iar in acest caz apelul a fost depus peste termenul de 10 zile de la art. 215 din legea 62/2011, dar in termenul de 30 zile indicat in sentinta (sa presupunem gresit indicat), instanta de apel ar putea respinge din oficiu sau la cererea partii adverse apelul introdus ca tardiv?
Termenul de apel este cel mentionat in Sentinta pronuntata de instantaTribunalului. Chiar daca il faceti dupa trecerea celor 10 zile mentionate ca fiind termen de apel in Legea nr.62/2011, dar in interiorul celor 30 de zile precizate in Sentinta de fond, apelul va fi considerat facut in termen....In al doilea rand, litigiul avand ca obiect eliberare adeverinta nu este de competenta sectiei de litigii de munca a Tribunalului , ci de competenta sectiei de contencios administrative a Tribunalului, nefiind intemeiat pe art.211 din Legea 62/2011, ci pe art.7 sau 8,dupa caz, din Legea 554/2004...
nu are cum sa fie pe contencios un litigiu cu o entitate privata, fiind vorba de o societate. chiar si sentinta a fost pronuntata de un complet de litigii de munca. in acest caz mai "sta in picioare" termenul de 30 de zile? multumesc.
Asa cum am spus termenul este cel mentionat in sentinta.nici o instanta nu va anula cererea de recurs facuta de dvs daca ati introdus-o in interiorul termenului mentionat in sentinta pe care o atacati....
Termenul de apel
iuliangoga
In hotararea tribunalului se prevede ca ,aceasta poate fi atacata in termen de 30 zile .
La art. 468 (1) din NCPC :\\"Termenul de apel este de 30 de zile de ... (vezi toată discuția)