avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa

Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este clar, are angajatorul obligatia sa imi ofere macar o zi libera cu aceasta ocazie? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:43, 2 Octombrie 2013
Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
......
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Deşi zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndrituit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.
Buna ziua.

In teorie, daca lucrati in domeniul privat:
Va redau mai jos prevederea legala ref. la sarbatori legale libere, din codul muncii.
ART. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Legea distinge intre culte recunoscute legal crestine, si culte recunoscute legal altele decat cele crestine (presupun ca musulman si evreiesc). Este cert ca Martorii lui Iehova sunt cult recunoscut legal. Bazandu-ma pe descrierea oficiala si pe art. 1 din statutul cultului, este cult asimilat celor crestine ([ link extern ] ).
In acest caz, dvs. beneficiati de sarbatorile religioase indicate nominal in lege pentru cultele crestine (Pasti, Craciun, Rusalii, Adormirea). Aceste sarbatori pot diferi - ca data calendaristica - intre cultele religioase. De exemplu, pastele poate fi in date diferite la catolici si la ortodocsi, iar craciunul poate fi diferit intre ortodocsii de rit nou si cei de rit vechi.
Inteleg ca dvs. nu sarbatoriti nici una dintre sarbatorile celorlalte culte crestine, ci una singura proprie.
Totusi, fiind un cult crestin, angajatorul este obligat sa va acorde acele 4 sarbatori religioase aplicabile crestinilor, in functie de data calendaristica in care ele pica pentru cultul respectiv si in anul respectiv.
Daca ceea ce sarbatoriti dvs. poate fi cumva "echivalat" cu una dintre cele trei sarbatori indicate, (ma gandesc la paste, poate?) atunci angajatorul este obligat sa o acorde (in contrapartida cu faptul ca atunci cand alti colegi crestini vor sarbatori pastele lor - de ex. - dvs. nu veti beneficia de libere legale). Daca insa ce sarbatoriti dvs. nu este echivalent cu ceva din lege, atunci angajatorul nu este obligat sa v-o acorde ca zi libera legala platita.
Practic, ar fi o dovada de normalitate din partea angajatorului sa va acorde fara piedici o zi / cate aveti nevoie de concediu normal, dar nici macar la asta nu il puteti obliga.

In practica, acordarea sarbatorilor religioase pentru alte persoane decat crestinii ortodocsi majoritari si in special pentru Martori este foarte dificila (cu toata bunavointa angajatorului) pentru ca:
- inca nu s-a stabilit cum se dovedeste religia unei persoane, si nici religia fiecarei persoane in particular (ma si gandesc ce fata ar face preotul "de care apartin" ca ortodox nepracticant daca i-as cere adeverinta ca sunt crestin ortodox. Oare cat ar costa o adeverinta si in ce conditii s-ar putea elibera?)
- sub dreptul pers. la viata privata, este discutabil daca angajatorul are dreptul sa intrebe si sa tina liste cu religia fiecarei persoane
- cum s-ar dovedi ca "comemorarea" din religia dvs. este echivalenta cu Pasti / Rusalii / Craciun.
- in domeniul bugetar se acorda liber (prin lege - parca ordin anual) de sarbatorile ortodocsilor. Rezulta ca un birou de contabilitate / de avocatura / orice intreprindere privata care depinde de lucrul cu statul, chiar format numai din evrei, nu are de ce sa lucreze de Craciun.
- unitatile private cu majoritatea angajatilor liberi in 25 decembrie - de ex. va inchide firma si va fi predispusa (din motive economice si de operativitate) sa ii forteze sa isi ia liber si pe crestinii de rit vechi / evrei / etc., chiar daca la acestia nu este nici o sarbatoare in 25 decembrie.
- @freeelis are dreptate, angajatorul este cel care acorda zile si care are prerogativa sa isi organizeze activitatea.

Daca la asta mai adaugam si reaua-vointa a unor patroni, nu stiu ce sa va recomand practic. Sa fiu in locul dvs. as cere o opinie de la ITM-ul de care apartineti / inspectia muncii din Bucuresti sau la Ministerul muncii. NU o reclamatie, ci o parere despre cum se aplica legea in acest caz. Daca solicitarea ar veni din partea organizatiei religioase, ar fi si mai bine. Ar fi un prim pas spre obtinerea unui drept de care ar trebui sa beneficiati, si poate spre imbunatatirea unei legi si a unei practici.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale tmmiotm tmmiotm Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca zilele libere pentru persoanele care au Craciun si Paste la data diferita le iau din zilele de concediu sau au aceste ... (vezi toată discuția)
Zilele libere conform art. 139 codul muncii Ramona_zz Ramona_zz Buna ziua, Pe langa zilele libere care sunt cunoscute si intelese de toata lumea: - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de Pasti; - 1 mai; - prima si a ... (vezi toată discuția)