avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zilele libere conform art. 139 codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zilele libere conform art. 139 codul muncii

Buna ziua,
Pe langa zilele libere care sunt cunoscute si intelese de toata lumea:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Pe mine ma intereseaza interpretarea ultimului punct subliniat
Intrebarea mea este daca pentru cei ortodocsi se dau 2 zile libere, din interpretarea mea, pentru alte culte religioase legale trebuie dat tot 2 zile libere.Din pacate nu scrie nici unde in cod faptul ca acele 2 zile pentru alte religii legale se dau in loc la cele 2 zile de Pasti(ortodoxe), astfel eu inteleg ca pe langa cele 2 zile de Pasti, se mai dau inca 2 zile libere dar DOAR la persoanele care sunt de alta religie si isi serbeaza sarbatorile in alte zile.
Asadar, concluzia e ca persoanele care au alta religie decat cea ortodoxa au cu 2 zile mai mult.:(

Va rog sa ma ajutati la interpretarea acestui articol, avand in vedere ca zilele de Pasti anul acesta vor fi la distante foarte mari una de alta (ma refer la cele ortodoxe de cele catolice/reformate)

Va multumesc!! =D
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Ramona_zz, utilizator
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 08:16, 22 Martie 2013
Din dispozitiile art. 139 din Codul muncii rezulta ca zilele de sarbatoare legala pot avea caracter laic sau religios. Deşi zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndrituit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.

Potrivit legislatiei in vigoare , in Romania sunt recunoscute oficial 18 culte religioase. Prin urmare, fiecare salariat care apartine unei astfel de cult va beneficia de doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate.

De asemenea, salariatii care apartin altor religii si care sarbatoresc Pastele, Craciunul etc.in alte zile decat ortodocsii romanii, vor beneficia de zile libere in zilele lor de sarbatoare, iar in cele in care ortodocsii sarbatoresc vor veni la serviciu.
Astfel, cei care apartin unor religii non-crestine si recunoscute de lege primesc cate 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ale lor, dar va lucra de sarbatorile ortodoxe Pasti, Rusalii, Adormirea Maicii Domnului si Craciunul .....

Ati uitat de 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei :D

Cred ca legea asta si vrea sa spuna. Zilele libere legale aferente sarbatorilor importante se iau conform calendarului religios al fiecarui cult. Firesc ar fi ca un catolic, de exemplu, sa primeasca cele 2 zile libere de Pasti atunci cand este Pastele catolic, nu si cand este cel ortodox.

In realitate, nu stiu daca se intampla asa, pentru ca atunci cand toata lumea (a se citi "majoritatea") este libera, nu prea vad ce ar lucra cei care sunt de alta religie decat cea majoritara, ortodoxa... Cred ca in multe cazuri se acorda zile libere pentru ambele sarbatori, exact din acest motiv: unii chiar nu ar avea ce sa faca singuri la birou... Daca lucrezi intr-un spital, sectie de politie, pompieri, etc. e simplu, acolo trebuie sa fie asigurata permanenta.
Problema nu era legata de data de 30 de noimebrie , ci de interpretarea acestei reglementari : doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Din pacate rationamentul ca nu au ce face nu prea sta in piscoare .. sunt multi angajatori privati care pot lucra si in astfel de zile cu acei salariati ... de asemenea, in sectorul public se tine cont de sarbatorile legale pentru fiecare religie ....
Nu era legata de 30 noiembrie, am inteles toti, doar ca lipsea din lunga lista de libere legale. Emoticonul din final sugera ca este o gluma...

Nu am avut pretentia ca este un "rationament", doar ca stiu cazuri de firme care au pana in 20-30 de angajati, iar daca doar unul sau doi sunt de alta religie, nu-i cheama la birou de Pastele ortodox... Evident ca acolo unde au ce sa faca, vin la lucru. Iar sectorul public e o categorie aparte.

Dar va multumesc pentru lamuriri, cred ca ii sunt utile doamnei care a intrebat.

P.S. Postarea mea anterioara era raspunsul adresat catre Ramona_zz, doar ca in timp ce scrii nu poti da refresh paginii ca sa vezi ce alte raspunsuri s-au dat. Deci nu va contraziceam pe dumneavoastra, daca asta vi s-a parut, pentru ca nici nu stiam ca s-a raspuns deja. Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere - sarbatori religioase andreimaria andreimaria Buna ziua , Referitor la art.139 - codul muncii Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt : - 1 si 2 ianuarie; - prima si a doua zi de ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)
Pastele catolic - sarbatoare legala? irumes irumes Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii, alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: - 1 şi 2 ianuarie; - ... (vezi toată discuția)