avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezoluþiune contract de vanzare cu clauzã de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezoluþiune contract de vanzare cu clauzã de întreþinere

Buna ziua,
Aş dori să aflu părerea unor colegi cu privire la următoarea speţă.
În anul 2000 soţii x, încheie un contract de vânzare cumpărare cu caluză de întreţinere unuia dintre fiii săi.În anul 2001 unul dintre soţi decedează. După deces fiul cumpărător nu se achită de obligaţiile contractuale rezultate din contract.,existând suficiente probe în acest sens.
În prezent, soţul supravieţuitor doreşte să solicite în instanţă rezoluţiunea contractului respectiv.
Precizare : Nu s-a făcut succesiune după soţul decedat.
Obiectul contractului este casa de locuit cu terenul aferent precum şi un teren extravilan.
Vis-a-vis de situaţia sţului supravieţuitor şi a moştenitorilor, în lipsa succesiunii,ce părere aveţi de reuşita admiterii acţiunii şi cum vedeţi formularea acesteia.
Vă mulţumesc.
Revin cu rugămintea de a vă spune punctul de vedere ref. la subiectul postat de către mine pe 02.10.2013
L 71/2011
Art. 102. - (1) Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.

NCC

Art. 6. -
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispoziţiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispoziţiilor legii noi.


In speta, legea aplicabila este cea care era in vigoare la data incheierii contractului de intretinere, adica vechiul Cod civil si nu Codul civil in vigoare de la 1 octombrie 2011.

Contractul de intretinere poate fi desfiintat pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre oricare dintre partile contractante, in conditiile art. 1020 si art. 1021 Cod civil.

Rezolutiunea contractului se poate dispune numai daca, din culpa debitorului, creditorul intretinerii nu a primit intretinerea cuvenita.

Obligatia rezultata dintr-un contract de intretinere cu pluralitate de creditori este indivizibila. Obligatia este considerata indeplinita doar daca s-a executat integral fata de toti beneficiarii dreptului de intretinere.

Rezolutiunea contractului de intretinere este operanta chiar daca nu s-a procedat la dezbaterea succesorala.( sotul supravietuitor este parte contractanta ).


Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeiul legal pentru rezilierea unui contract de intretinere incheiat in temeiul legii vechi Beth Beth Care este temeiul de drept pentru rezilierea - acum - a unui contract de intretinere incheiat in 2005? Se merge pe vechiul cod civil (pentru contractele ... (vezi toată discuția)
Aplicare cod civil vechi/nou raicuraisa raicuraisa Va rog sa-mi spuneti de cand se aplica noul cod civil si unde se mentioneaza De unde reiese ca pentru intamplari petrecute/reclamate inainte de data ... (vezi toată discuția)
Cod civil vechi sau cod civil nou catalinro2008 catalinro2008 buna ziua ! am o intrebare si va rog daca se poate astept un raspuns. Am 3 credite contractate in anul 2007 ultimul , si doresc sa stiu daca se aplica codul ... (vezi toată discuția)