avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inlocuire membri Consiliu Director
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inlocuire membri Consiliu Director

In cazul unei asociatii, in care din 5 membrii, se doreste a fi inlocuiti 4 dintre ei, cu alte persoane, ce diligente trebuie sa fac si mai ales in ce ordine? Mentionez ca cei 5 sunt membrii ai consiliului director. Inlocuirea poate avea loc in cadrul unei hot AGA incare cei 4 isi inainteaza demisiile ? la punctul 1 ar trebui sa fie acceptati noii membrii, nu?
trebuie actualizat si actul constitutiv? depun la Judecatorie ceva? e necesara vreo legalizare?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:48, 6 Februarie 2014
Nu e clar motivele, dar oricare ar fi ele, persoanele in cauza ori isi inainteaza in scris vointa de renuntare la functiile detinute in organul de conducere, ori sunt revocati de catre adunarea generala.pentru incalcarea statutului.
Sa inteleg ca respectivele persoane doresc sa renunte si la calitatea de membru al asociatiei. Atunci sa specifice asta si in hartie.
Daca renunta si la calitatea de membru in asociatie, trebuie sa gasiti in prealabil alte persoane care sa fie acceptete ca membri cu drepturi depline.
Apoi se convoaca adunarea generala cu membrii noi, se fac alegeri pentru structura de conducere si apoi se inregistreaza la judecatorie noua componenta.
Multumesc mult pentru raspuns. Mentionez ca deja am gasit 3 persoane(in locul celor 4 care vor renunta).
deci:
1. cei 4 isi depun demisiile;ni meb
2. membrii noi depun cererea de a deveni membru;cine le da acceptul, cel din structura veche care a ramas?
3.se convoaca adunarea generala si se alege di nou consiliul director din cel vechi si cei noi.
4. ce anume se depune la Judecatorie? e necesara ca actul respectiv sa fie legalizat?













Intai sa urmati procedura din statut de acceptare de noi membrii si apoi sa renunte cei vechi. Nu folositi formularea de demisie. Tot cei vechi, care vor tine loc de conducere interimara, vor face si procedura de convocare foarte repede a adunarii generale.
Cititi si consultati-va cu toti, daca e cazul ca acum, pentru ca tot faceti un drum la judecatorie, sa mai schimbati sau sa mai imbunatatiti statutul. Vedeti si cu sediul asociatiei daca veti dori sa-l schimbati.
Procesul verbal al adunarii generale semnat de membrii cu drept de vot participanti la sedinta, va fi legalizat.
Daca veti convoca o adunare generale a membrilor actuali (cei 5 sau majoritatea din cei 5) pe baza deciziei acestora veti preciza in textul aceluiasi proces verbal, luarea la cunostita a inetarii calitatii celor 4 membrii, acceptarea de noi membri, numirea unui nou CD si modificarile eventuale de statut.
Procesul verbal nu trebuie neaparat legalizat, merge si autentificat de un avocat.
In mod normal ar merge si sub semnatura privata dar multe instante nu prea accepta acest lucru (in mod eronat insa).
In opinia mea, la ONG si la modificarea de componenta a organelor se aplica procedura prevazuta pentru modificarea de acte constitutive, si deci e imperativ sa fie autentificate notariale sau atestate avocatial, si nu doar un inscris sub semnatura privata, cum se accepta la societatile foste "comerciale" functionand pe Legea 31 / 1990. Asa cum s-a spus, exista si ceva instante care accepta si sub semnatura privata actele de modificare si le opereaza in RAF. Legislatia ONG are multe neclaritati si multe diferente de interpretare intre o judecatorie si alta....

Alte discuții în legătură

Aceeasi conducere pentru ong luc7v luc7v Un ONG a fost infiintat acum 2 ani si s-a specificat in statut ca se alege conducerea cu un mandat de 2 ani. Daca acum se alege aceeasi conducere, mai este ... (vezi toată discuția)
Problema juridica infiintare ong cfsoft cfsoft In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)