avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Amenda veche de 9 ani
Discuție deschisă în Executare silită

Amenda veche de 9 ani

Buna ziua!
Va rog sa-mi dati cateva sfaturi. In urma cu 9 ani de zile (pe vremea cand eram minor) am primit o amenda RATB pentru ca nu asi fi avut bilet. Amenda mi-a fost comunicata prin posta dupa 2 luni de la incident insa, procesul verbal nu continea numele meu. Era numele meu de familie insa cu un prenume care nu-mi apartine. Cu alte cuvinte, persoana care a intocmit procesul verbal a gresit prenumele desi a copiat datele personale direct de pe actul de identitate. Pentru aceste considerente nu i-am dat importanta si nu am platit nimic.
In prezent mi-a fost comunicata o instintare cu privire la inceperea executarii silite pentru neachitarea unei amenzi care figureaza de acum 3 ani, respectiv din 1 ianuarie 2010, iar pe titlul executoriu ar aparea ca ultima zi de plata ar fi fost in data de 31.12.2012 Executarea urmeaza a se incepe pe numele meu si am 15 zile sa depun contestatie. Mentionez faptul ca dupa acea amenda RATB de acum 9 ani nu am mai luat nici un fel de amenda, de ,,nici un soi''.
Ca lamuriri, v-asi ruga sa-mi spuneti daca se poate contesta amenda ca fiind prescrisa (9ani), in cazul in care este vorba in realitate despre amenda RATB. Daca este legal sa se aprobe executarea silita fara ca eu sa fiu instintat in vreun fel in prealabail ca am o datorie de achitat?
Exista oare o rea credinta din partea celor care au cerut executarea silita in cazul in care actiunea era in fapt prescrisa? Ori daca exista intradevar o amenda pe numele meu emisa in 2010 care nu mi-a fost insa comunicata niciodata sau daca cineva a facut ,,o gluma'' si de exemplu a fost prins pe autobuz fara bilet si zicand ca nu are buletinul la el l-a pacalit pe controlor si a eferit acestuia o parte din datele mele personale cum ar fi nume, prenume, adresa. Va dau acest exemplu deoarece am am vazut cu ochii mei astfel de situatii in care oamenii fara bilet in autobuz dadeau date ,,false'' care erau ale altor persoane in realitate, iar acestia (controlorii) pur si simplu le notau pe o foaie. Deci exista oare o rea credinta la executarea silita daca amenda nu se bazeaza pe un proces verbal viabil care sa prevada si martori, copie de pe actul de identitate, CNP corect, si alte date reale pe care teoretic doar eu le-asi fi stiut?
Mai mentionez ca nu am fost niciodata somat sau anuntat in vreun fel ca asi figura cu datorii la primarie (de cand m-am nascut).
Va rog sa-mi oferiti pareri si sfaturi.
Le multumesc frumos celor care fac acest lucru !
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 11:47, 22 Noiembrie 2013
Musai sa avezi dovezi pentru orice cheltuiala solicitata.
Buna ziua. Am inaintat la instanta o contestatie la executare. De asemenea, am primit si o copie de pe procesul verbal cu pricina mai inainte de a face asta. Astfel mi-am dat seama ca de fapt cineva a facut o gluma. Pentru ca, desi in procesul verbal erau trecute corect CNP-ul si seria de buletin, cine a intocmit respectivul proces verbal a scris numele corect dar alt prenume (exemplu in loc de Georgescu Mihai Andrei a trecut Georgescu Marius Andrei), iar pe langa asta, la descrierea faptei a trecut ca a fost comisa la ,,ora 29''. :)) =D> Ora 29 ?! Cred ca era beat. Mai mult, martor este trecuta o persoana descrisa sumar, de exemplu: ,,Popescu Andrei domiciliat in BV'' fara alte date de identificare. Semnatura mea nu exista.
Cu toate acestea, partea adversa sustine ca a tot emis titluri executorii pe numele unei persoane care nu stia ca nu exista, iar in urma cu cativa ani au trecut si la executarea silita pe numele acelei persoane, astfel ca si daca nu s-a reusit la acel moment, termenul de prescriptie a fost intrerupt si deci a inceput sa curga un nou termen. Astfel, acestia considera ca dupa ce si-au dat seama de greseala pe care au constata-o de curand (referitoare la prenumele gresit) si au corectat prenumele emitand titlul executoriu pe numele si prenumele meu, se poate considera ca actiunea lor nu este prescrisa.
Pentru aceste considerente va intreb si eu pe dumneavoastra: in aceasta situatie, tinand cont de toate acele neregularitati referitoare la prenume, ora, martor, nu trebuiau oare acestia (executorii) sa constate din oficiu nulitatea procesului verbal contraventional ? Nu exista o rea credinta clara? sau poate incompetenta...

Legat de motivarea partii adverse ce parere aveti? Instanta va mentine titlul executoriu?

Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
LuchianSeb, utilizator
Domnule, executorii viseaza doar onorarii. Cum sa constate din oficiu nulitatea titlului? Si gura lor ce mananca? Nu o vor face niciodata. :))

prescriptia ar fi intrerupta daca nu ar exista culpa celui in devafoarea caruia curge. Cum din tampenia lor e trecut gresit prenumele, e clar ca nu tine acest motiv.
Oricum, sunteti in termen pentru plangere contraventionala si aveti toate sansele sa desfiintati titlu, in afara contestatiei la executare.
:D Ok. Deci sa inteleg ca instanta va analiza si procesul verbal odata cu titlul executoriu, ca si cum ar fi contestat si acesta? Multumesc ! :)
Aveti cale de atac separata, si aveti 15 zile de la comunicare ca sa faceti plangere. Daca n-ati facut-o, slabe sanse sa analizeze in contestatie.

Alte discuții în legătură

Actiune in raspundere civila delictuala, separata sau alaturata ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. O actiune civila in raspundere civila delictuala poate fi exercitata alaturi si de alte actiuni civile in cadrul aceluiasi proces, ori trebuie ... (vezi toată discuția)
Executare silita se poate face un recurs? TuEsti TuEsti Buna. Am si eu o problema si mare nevoie de un sfat. Am luat o amenda de la C.F.R in 17.02.2011. plecand din tara nu m-am interesat despre amenda si nu i-am ... (vezi toată discuția)
Amenda minor cu somatie si titlu executoriu.. AndreiCris AndreiCris Buna ziua, Un minor a primit o amenda(pt trecere prin loc nepermis) in valoare de 39 lei in anul 2007. I-a fost intocmit proces verbal pe care l-a ... (vezi toată discuția)