avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Concediu de odihna invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Concediu de odihna invatamant

ART. 267(legea 1/2011)
(1) Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare; în cazuri bine justificate, conducerea unităţii de învăţământ poate întrerupe concediul legal, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.
(3) Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.
1. Potrivit acestui articol un cadru didactic beneficiaza in fiecare an de 62 de zile de concediu.
2. Concediu ,de regula, este acordat in fiecare an.
3. Concediul este efectuat in vacantele scolare.
Insa,in practica, in perioada vacantelor scolare exista cadre didactice care desfasoara diverse activitati(tabere scolare ,cursuri de formare,comisii de examen),iar angajatorul le acorda zilele de concediu neefectuate in anul scolar urmator. S-a ajuns ca multe cadre didactice sa nu isi poata efectuta concediul de odihna in totalitate de ani de zile pentru ca suma zilelor restante nu "incap" in zilele lucratoare din timpul vacantelor scolare.
Intrebarea mea este: ' Cat timp angajatorul are dreptul sa nu respecte acordarea celor 62 de zile de concediu anual?" Ma gandesc ca o singura data. De exemplu,in 2014 trebuie sa beneficiez de 62 de zile +nr. de zile concediu neefectuat din 2013 care corespund zilelor lucratoare ramase din vacantele scolare,iar restul sa mi se compenseze in bani.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 18:48, 4 Octombrie 2013
Ordin 5559/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ, publicat în Monitorul Oficial nr. 723 din 13.10.2011 - Anexa NORME METODOLOGICE privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ

art.1
....
(5)În cazuri justificate, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ poate întrerupe concediul legal de odihnă, persoanele în cauză urmând a fi remunerate pentru munca depusă.

(6)Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.

Art. 11
(1)Efectuarea concediului de odihnă este întreruptă în următoarele situaţii:
a)cadrul didactic se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
b)cadrul didactic se află în concediu de maternitate;
c)cadrul didactic este chemat să îndeplinească îndatoriri publice;
d)cadrul didactic este rechemat, prin dispoziţie scrisă a conducerii unităţii, numai pentru interese de serviciu urgente sau neprevăzute care fac necesară prezenţa sa în unitate/instituţie.

(2)În situaţia rechemării, unitatea/instituţia are obligaţia de a suporta toate cheltuielile cadrului didactic şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă. Cadrul didactic beneficiază, în acest caz, cel puţin de rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului de odihnă în altă localitate, echivalentă cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu au mai putut beneficia din cauza rechemării.

(3)Pentru cazurile de întrerupere a concediului de odihnă prevăzute la alin. (1), cadrele didactice au dreptul să efectueze restul zilelor de concediu după ce au încetat situaţiile respective sau, când aceasta nu este posibil, la o dată stabilită printr-o nouă programare.
da...si asa in sistemul de invatamant avem cadre didactice care beneficiaza de 62 de zile concediu intr un an...si cadre diadctice care au 40 de zile concediu deoarece restul nu au cum sa il efectueze,iar cand ies la pensie nu le compenseaza nimeni in bani zilele de concediu neefectuate...
De ce nu li se compenseaza in bani CO neefectuat? Au solicitat acest lucru la incetarea c.i.m.?
Li se compenseaza dar nu TOATE zilele de concediu....am dreptul la 62 de zile pentru 2013+ 10 zile din anul 2012. Ce 10 zile nu sunt compensate pe motiv ca "legea ' nu ofera "bani',ci timp liber pentru concediul neefectuat.... Ceea ce nu i legal dupa parerea mea.
Dupa parerea mea "transferarea" zilelor din 2012 in 2012,2013,2014 incalca "substanta" dreptului de concediu ,transformand o exceptie in regula. Practic in niciun an nu ai 62 de zile de concediu .
Legea prevede clar compensarea in bani a CO neefectuat este posibila numai in cazul incetarii c.i.m si in nicio alta situatie.

Alte discuții în legătură

Acordarea restantei concediului de odihna in invatamant ionut_darius ionut_darius Sunt secretar al unei scoli si ma confrunt cu urmatoarea situatie: - la 01.09.2010 s-a transferat la unitatea noastra scolara, prin restrangere de activitate, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna invatamant Marissa87 Marissa87 Buna ziua, revin cu o alta intrebare pentru ca in cadrul unitatii nu gasesc raspuns. La inceputul anului scolar, cand am semnat contractul de munca era ... (vezi toată discuția)
Concediul legal in invatamant?... ViorelaAbrudan ViorelaAbrudan Buna ziua, sunt cadru didactic la o scoala, din cate stiu legea prevede 62 zile lucratoare pe an scolar. Pana la terminarea cursurilor s-au efectuat 15 zile ... (vezi toată discuția)