avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si contract de inchiriere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si contract de inchiriere

Buna ziua, o informatie referitoare la suspendarea indemnizatiei pt crestere copil:
Impreuna cu sotul meu detinem un imobil (dobandit in timpul casatoriei), pe care l-am inchiriat unei firme, pe baza de Contract de inchiriere, inregistrat la Finante. La momentul inregistrarii contractului, cei de la finante ne-au pus sa inregistram si pe numele meu si pe al sotului (in procent de 50% din suma de chirie, pe fiecare) declaratie 220, aferenta veniturilor din cedarea bunurilor. In contractul de inchiriere incheiat suntem mentionati ambii (si eu si sotul) deoarece asa este mentionat si in contractul de vanzare cumparare a imobilului.
Prima intrebarea este: Aceste venituri din chirii constituie motiv de suspendare a indemnizatiei de crestere copil??
Se poate inregistra la finante contractul de inchiriere doar pe numele sotului, chiar daca eu sunt coproprietar? Este obligatoriu ca pe contrcatul de inchiriere sa apar si eu??
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 5 Septembrie 2016
1. Venitul din chirii nu este un venit profesional (din prestarea unei activitati) si nu este luat in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Ca urmare pe perioada cat primiti indemnizatie pentru CCC puteti sa aveti si venituri din chirii.
multumesc mult pt raspuns, nelamurirea mea este doar la suspendarea indemnizatiei de crestere copil, legea (ordonanta) nu specifica in art 16, alin 2, lit i, ce inseamna "venituri supuse impozitului"???? Sunt aceleasi venituri luate in considerare la calculul indemnizatiei??? ... pentru calcul stiu ca nu sunt luate in considerare astfel de venituri..

Multumesc mult
1. - Art.16(2), lit.i) la care faceti referire este din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

2. Aceste "venituri supuse impozitului" sunt cele prevazute de OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. Venitul din drepturi de autor fac parte din veniturile independente.

4. Daca aveti dubii asupra raspunsului meu puteti intreba la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Judeteana, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Multumesc pt raspunsul dvs. Sa stiti ca am solicitat un punct de vedere si la agentia de prestatii... i-am bagat in incurcatura .... inca studiaza... :O
1. Daca i-ati bagat in incurcatura inseamna ca nu stapanesc prevederile legale.

2. Cand primiti raspunsul poate il postati si aici sa vedem si noi cum se aplica legea.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Sunt luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului veniturile din chirii, veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare?

Solutie:
Veniturile din chirii sunt venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi, potrivit art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu sunt activităţi independente. De asemenea, veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare etc. sunt venituri din investiţii definite la art. 65 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prin urmare nu sunt venituri din activităţi independente.
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil stoicadanielapia stoicadanielapia Buna ziua , Sunt insarcinata in 3 luni . In momentul de fata sunt angajata de circa un an la un magazine unde castig undeva la 1500 ron . Pe langa acest ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului bumburica bumburica Buna ziua! As avea nevoie de ajutor deoarece intampin o problema. In perioada celor 12 luni anterioare nasterii am realizat pe langa veniturile din salarii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mikey33 mikey33 Asi dori sa stiu care alte venituri mai sunt luate in calcul pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.De exemplu venitul din dividente sau ... (vezi toată discuția)