avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident cu victima - cheltuieli de spitalizare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident cu victima - cheltuieli de spitalizare

salut! acum 2 ani jumate mergeam cu masina pe un drum agricol. intr-o curba fara vizibilitate mi-a aparut brusc un scuterist. mergea pe partea stanga, adica pe sensul meu de mers. am pus frana dar drumul era pietruit si n-am putut evita. s-a ales cu o lovitura la picior. politia nu s-a prezentat la fata locului din motivul ca nu era drum public ci drum pe camp. seara m-am dus la politie si am spus ce aveam de spus. baiatul respectiv a venit la mine sa-i platesc zilele de spitalizare . i-am spus sa ma dea in judecata. n-am mai auzit nici de el pana astazi. a venit la mine si mi-a zis sa-i platesc zilele de spitalizare ca altfel ma da in judecata(a venit la mine cu o hartie prin care spitalul il soma sa plateasca 700 ron). ce credeti la 2 ani si jumatate de la incident mai poate pune plangere pentru vatamare corporala impotriva mea?
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
mirceadanutz, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceadanutz , utilizator 21:26, 3 Octombrie 2013
prescriptia raspunderii penale va interveni peste 5 ani
plangerea pentru vatamare corporala nu se face in maxim 60 de zile de la data incidentului?
mirceadanutz a scris:

plangerea pentru vatamare corporala nu se face in maxim 60 de zile de la data incidentului?


de unde ati luat acest termen? Intr-adevar actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
Vatamarea corporala se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

am citit pe mai multe forumuri. si asa scria ca plangerea trebuie depusa in 60 de zile de la data savarsirii infractiunii. oricum nu mi se pare normal sa platesc pentru unu care nu stie ca se merge pe partea dreapta si mai ales in curba.
Cod procedura penala:

PROCEDURA PLÂNGERII PREALABILE

Art. 284

Termenul de introducere a plângerii

În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabilă, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.

Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 2 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a ştiut cine este făptuitorul.


Nu exista nicio legatura cu prescriptia raspunderii penale.

Respectiva persoana poate incerca recuperarea prejudiciului doar pe cale civila, dar dupa parerea mea fara prea multe sanse.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

Alte discuții în legătură

Depunere plangere ManolacheVasile ManolacheVasile unchiul meu a fost lovit la locul de munca de catre o persoana cunoscuta dar cu care avea un conflict mai vechi, am fost impreuna cu el la medicul legist ... (vezi toată discuția)
Am suferit o vatamare nu am depus plangere la politie in schimb am certificat medico-legal cu 60-75 de zile ingrijiri medicale ce pot sa fac??? lery lery certificatul medico-legal este intocmit dupa prima operatie dupa aceea am mai suferit alte trei interventii chirurgicale ce pot face in cazul in care nu am ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Stefania C. Stefania C. Cum se formuleaza o plangere penala impotriva unei persoane care conducea un autoturism fara permis si a accidentat o persoana pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)