Daca vrei sa ii ceri pensie de intretinere pentru copil, atunci nu il mai decazi din drepturile parintesti.
Nu are legatura una cu alta, chiar si decazut din drepturi, datoreaza pensie (de la data introducerii cererii insa, nu retroactiv).
Art. 510
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.
Dvs nu doriti in realitate decaderea din drepturi ( dupa cum vedeti , nici nu uzeaza de vreun drept, apoi e o masura provizorie, nu va ajuta cu nimic), ci sa fie radiat ca tata, sa nu ii mai fie tata deloc si asta nu puteti face daca nu puttei dovedi ca nu el e tatal. Daca nu ar fi el tatal, ar fi simplu, ati contesta in instanta recunoasterea paternitii, dar cum el e tatal, nu puteti face nimic si nu va ajuta nici sa fie decazut din drepturi.
Cu decaderea din drepturi e asa :
Art. 508
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti
daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.
Art. 512
(1)
Instanta reda parintelui exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurarile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.
(2) Pana la solutionarea cererii,
instanta poate ingadui parintelui sa aiba legaturi personale cu copilul, daca aceasta este in interesul superior al copilului.
Chiar daca e vb de neglijenta, nu ati solicitat niic dvs pensie, nici nu cred ca veti obtine sa fie decazut si cum am zis, nu va ajuta.
Va trebui sa apelati la instanta pt a cere sa se stabileasca ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, ca locuinta copilului sa fie la dvs si tatal sa plateasca pensie de intretinere raportat la veniturile sale sau daca nu obtine venituri, raportat la salariul minim pe economie.
Regula e ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti si numai pt motive tmeinice exclusiv de catre un parinte. Va trebui sa va luptati si sa dovediti ca motivele dvs sunt temeinice ca ex ca nu s-a ingrijit de copil in toti acesti ani, nu a ajutat nici la intretinerea lui, ca nu-l gasiti niciodata cand aveti nevoie de el pt a discuta despre situatia copilului sau pt a-si exprima acordul in legatura cu vreo actiune a copilului. V-ati putea trezi ca zice instantei ca dvs nu l-ati lasat, asa ca nu e usor sa obtineti ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca.