avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie minor

buna seara. amm trait in concubinaj 3 ani de zile. in 2011 , a venit pe lume baiatul meu. initial copilul a fost trecut pe numele meu, la insistentele tatalui cum ca doreste sa recunoasca baiatul, am acceptat. tatal insa nu participa la intretinerea baiatului, nici macar un telefon nu da. exista vreo sansa, in afara de tribunal, sa imi pot trece copilul inapoi pe numele meu? multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 10:21, 10 Februarie 2014
daca tatal este de acord il puteti trece pe numele dvs
Nu trebuia sa fiti de acord ca tatal sa recunoasca copilul il putea recunoaste si fara acordul dvs, insa da, trebuia sa fiti de acord sa ii schimbati numele cand a recunoscut copilul.
Puteti sa incercati sa ii schimbati numele pe cale administrativa ( OG 41/2003) cu acordul tatalui. Daca nu e de acord, poate hotari autoritatea tutelara.
Procedura si acte necesare, gasiti in link
[ link extern ]
Schimbarea numelui nu va rezolva insa problemele, nici tata nu va deveni mai interesat si trebuie sa va intelegeti sau sa va judecati pt a stabili situatia copilului- felul in care veti exercita autoritatea parinteasca , locuinta copilului, pensie etc.
am incercat sa ma inteleg cu el omeneste..insa ceea ce am primit a fost santaj ca are destule cunostinte , ca imi poate lua copilul de langa mine, ca nu am nici o sansa in fata lui. cerea sa vada copilul , am fost de acord. insa el a ramas doar cu vazutul,fara a participa cu nimic. intr-un an de zile a cheltuit cu propriul copil 25 de lei. nu ma intereseaza banii lui, oricum m-am descurcat si fara el, ma intereseaza sa il decad din drepturi. nu vreau sa ma trezesc peste cativa ani ca se ridica cu pretentii,atat timp cat el nici nu stie ce marime poarta fiul sau la pampers! :)
Numele nu are legatura nici cu drepturile.
Decaderea din drepturile parintesti se poate cere in anumite cazuri grave de catre autoritati , nu de celalalt parinte.
Art. 508
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.

Intinderea decaderii Art. 509
(1) Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii.
(2) Cu toate acestea, instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor.

Obligatia de intretinere Art. 510
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.


Pretentii.. depinde de pretentii, daca sunt firesti, poate obtine drepturile pe care le cere.. la vizita de ex.
Cand copilul va creste, poate se duce singur in vizita la taica-sau.

Numele e mai putin important si e bine sa lasati timpul sa treaca poate copilul va dori mai tarziu sa poarte numele dvs sau al tatalui sau, nu puteti sti.
Mai bine rezolvati situatia copilului.
Daca ziceti ca aveti motive intemeiate, puteti cere ca singura sa exercitati autoritatea parinteasca.
Ca nu isi intretine copilul nu e chiar un motiv intemeiat, poate intai sa fie obligat la plata si poate apoi daca nu plateste.. sa aveti sanse in privinta asta sau sa nu il intereseze si sa nu se prezinte la proces.
Pana la urma e dreptul copilului sa fie intretinut, de ce sa nu cereti pensie de la tata ? E laudabil ca va descurcati si fara el, insa cu bani mai multi ii puteti oferi mai multe copilului dvs.





Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Sincer, poate aveti sanse sa rezolvati ceva din problemele dv. daca, in loc sa-i luati din drepturi, i-ati da mai multe. Mai multe decat vrea, poate.
Vrea sa vada copilul? Dati-i-l o zi, apoi doua... Apoi il sunati sa mai stea si azi o ora, apoi sa-l ia de la cresa, apoi il rugati sa-l duca in parc... incet-incet se formeaza o legatura, uneori cu forta, vine si dragostea.
Iar pentru copilul dv. conteaza enorm sa fie iubit si de el, asa ca nu va certati, dati-i ce vrea. Si in plus, cu finete. In timp, o sa-i cumpere pantofi, o sa-l duca la fotbal... cu bani. Dar nu asta e scopul, scopul e relatia lor.

Alte discuții în legătură

Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi si pensie alimentara Maadragan Maadragan Buna ziua, Am un fiu de 8 anisori. Nu sunt si nici nu am fost casatorita legitim cu tatal acestuia, insa este trecut pe numele lui. As dori daca se poate sa ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil, procedura iony23 iony23 Buna seara am si eu o intrebare cum sa procedez sa depun actele pentru divort suntem casatoriti de 4 ani avem un copil de 5 luni nu avem bunuri in comun am ... (vezi toată discuția)