avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce probe îmi trebuie să îl decad pe tata din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce probe îmi trebuie să îl decad pe tata din drepturi?

Ce probe îmi trebuie să îl decad pe tata din drepturi?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:41, 5 Ianuarie 2025
Nu aveti calitatea legala sa-l decadeti din drepturile parintesti.
Dacă dovediți că tatăl copilului este consumator cronic de alcool, droguri etc și consriruie un risc pentru copil, puteți să cereți ca dvs să ezercitați exclusiv autoritatea părintească asupra copilului. Alt motiv este acela că la nevoie nu puteți (sau aveți dificultăți majore) să luați legătura cu tatăl, iar asta constituie un risc pentru copil. Alte motive: violența psihică și fizică asupra copilului sau chiar asupra dvs, dependențele de orice fel etc. etc
Nu il puteti decadea din drepturile parintesti (nu sunteti titulara actiunii), dar puteti sesiza autoritatile sau puteti cere exercitarea exclusiva a autorittii parintesti, insa tatal pastreaza dreptul de a si vedea minorul.
Păi dacă el mi a spus doamnă că pot să îl decad din drepturi că nu îl mai interesează de copil și l am înregistrat, e proba clara? Nu se poate numii tata decât în acte..

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Nu il puteti decadea din drepturile parintesti (nu sunteti titulara actiunii), dar puteti sesiza autoritatile sau puteti cere exercitarea exclusiva a autorittii parintesti, insa tatal pastreaza dreptul de a si vedea minorul.

Nu il puteti decade, nu va da dreptul legea.

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 508 C.civ Condiţii

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2025
AV. GABRIELA GERBER, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Tatăl copilului meu nu se interesează de minor și îmi dă bani cum vrea el. ce dovezi ar trebui să am ca să-l decad din drepturi? Teresa2000 Teresa2000 Buna seara! Va rog ajutatima cu un răspuns! Am un copil de 1 an! E pe numele tatălui,dar noi nu suntem căsătoriți! Am locuit la el dar am plecat cu ... (vezi toată discuția)
Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)