avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este legala aceasta activitate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este legala aceasta activitate?

Este legala tranzactionarea forex prin intermediul sistemului PAMM?
Stiu ca in unele tari e nevoie de o autorizatie sa tranzactionezi banii altora dar in altele ca Rusia nu e nevoie.
Money managerul intr-un sistem PAMM nu are acces la banii clientilor (deci nu ii poate retrage), intermedierea se face prin intermediul brokerului (care daca e cazul retrage comisioanele din profitul clientilor si le da money managerului).
Majoritatea brokerilor care ofera acest serviciu nu ii cer money managerului nicio autorizatie asadar oricine poate deveni money manager la acei brokeri.
Insa nu stiu daca legile Romaniei permit acest lucru. Daca necesita autorizatie ce trebuie sa fac pentru a obtine autorizatia?

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2013
dbre, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:06, 8 Octombrie 2013
Nu, nu va trebuie dvoastra autorizatie si in Romania nu se elibereaza asa ceva. Sistemul PAMM se bazeaza pe un share statement la care se ataseaza conturile investitorilor fara ca acestia sa cunoasca persoana care face share-ul. Responsabilitatea distribuirii banilor revine brokerului si nu celui care tranzactioneaza. Deci nu este vorba despre un money management al conturilor, ci despre o investitie riscanta aleasa pe baza unui statement cu istoric pozitiv. PAMMul este un intradevar un sistem futurist de care Romania inca nu prea a auzit, cu atat mai putin sa fie si reglementat.
Multumesc pentru raspuns.

A mai intrebat si cineva pe un forum strain despre tranzactiile PAMM si i s-a spus ca:

"You can forget about UK brokers - you need to be registered with the FCA to manage other peoples money, and thats fairly impossible for a private individual. It also depends on your country of residence, and where (and where not) you are marketing your service. Europe is rather complicated.
I think there are exemptions in the USA if you only have a small amount of clients, but not enirely sure about the current situation, and how applicable that is to foreigners, and where you are allowed to market and if you can take clients from other jurisdictions.
Generally speaking, you need to legally cover your ass. If a client sues you, you can easily get into deep shit if your paperwork/regulatory/legal stuff is not watertight. That means getting an attourney involved, and that means paying him fat fees. You also likely need to be registered as a moneymanager with the regulator, and they also want fees.
Its a bad idea. You are exposed to a lot of legal risk, and unless you can manage really big accounts(and you wont), its just not worth it."

Credeti ca as putea fi dat in judecata de investitori daca le-as pierde banii si as putea avea probleme? Sunt unii brokeri care cer sa le prezinti autorizatia pentru a putea sa-ti deschizi un cont PAMM. Altii insa nu cer asa ceva dar sunt din niste tari mai putin cunoscute. E permisa de legislatia Romaniei sa atrag clienti din tari in care nu as avea voie sa-mi deschid un cont PAMM?
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
dbre, utilizator
dbre a scris:
Credeti ca as putea fi dat in judecata de investitori daca le-as pierde banii si as putea avea probleme? Sunt unii brokeri care cer sa le prezinti autorizatia pentru a putea sa-ti deschizi un cont PAMM. Altii insa nu cer asa ceva dar sunt din niste tari mai putin cunoscute. E permisa de legislatia Romaniei sa atrag clienti din tari in care nu as avea voie sa-mi deschid un cont PAMM?

- PAMM-urile unde o sa aveti dvoastra acces sunt in Rusia si/sau in insule permisv-fiscale (gen: Virgine, Cayman, etc), nu pe piete reglementate gen: UK, US, Japonia, europa.
- Sistemul este ca : nu dvoastra administrati conturile altora, ci aceia se ataseaza la contul dvoastra (v-am scris in primul mesaj) prin intermediul brokerului, fara sa va cunoasca ca persoana, ci doar ca rezultate/performanta.
- Nu au cum sa va dea pe dvoastra in judecata daca pierdeti, intrucat exista disclaimere la broker si investitorii actioneaza pe pielea lor chiar daca se iau dupa rezultatele dvoastra.
- Dvoastra nu sunteti un manager de cont in adevaratul sens al cuvantului, sunteti doar o "fata morgana" dupa care alearga investitorii.. ca sa fiu mai plastic.

P.S. In plus, investitorul ataseaza de contul dvoastra doar un procent din contul lui, nu tot contul. Investitorul poate sa se ataseze la mai multi pamm-eri. Este pana la urma treaba lui cum isi administreaza contul, cat la suta (%) risca din capital si pe cine pariaza mai mult.
De pilda, daca apare "o vedeta" (dvoastra de exemplu) la un moment dat, investitorul ataseaza la contul aceluia 2% din contul sau de investitor. Intelegeti?
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Needed paperwork chayanne87 chayanne87 Hi, I\'m a romanian citizen planning to apply for US citizenship within a month or two. I\'m married to a US citizen and we have 2 minor children together. We ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in anglia destul de dubios Conrad Conrad Situatia este urmatoarea: Am aplicat online la un post disponibil la un hotel foarte respectat din Londra, mi sa transmis un chestionar l-am completat , dupa ... (vezi toată discuția)