CONCEDIUL DE ODIHNA ESTE UN DREPT SAU O OBLIGATIE? Rog un raspuns din partea unui specialist in dreptul muncii pentru urmatorul caz: In luna iulie conform programarii trebuia sa plec in concediu de odihna, la rugamintea sefei mele nu am plecat deoarece era de efectuat o lucrare pe care o faceam doar doi colegi din serviciu, colega mea si-a dat demisia incepind cu 1 iulie deci nu aveam inlocuitor, am inteles situatia si nu am plecat. Zilele trecute am facut o noua cerere de plecare in concediu care se suprapunea cu perioada cind aveam de facut acea lucrare si iarasi singura pentru ca sefa mea nu s-a ingrijit sa instruiasca inca un om dar nici ea ca sef sa invete ca sa ma poata inlocui e vorba de vreo 3 -4 zile. Pe cererea de concediu care am facut-o mi-a raspuns ca nu e deacord cu data si imi permite plecarea in concediu dupa efetuarea lucrarii(lucrare care se repeta in fiecare luna in jurul datei de 7 si dureaza 3 -4 zile) deci nu de luni ci de joi. Si directoarea care a semnat si ea cererea a scris conform rezolutiei sefului de serviciu. Mentionez ca sint functionar public.Ce ma sfatuiti sa fac? Chiar am nevoie de aceste zile de concediu, pot sa-i dau in judecata ca e deja octombrie si eu am de efectuat 25 zile de concediu si nu il pot efectua din motive ca nu am inlocuitor, si din iulie pina acum putea sa pregateasca un inlocuitor? Situatia familiara nu imi permite sa ma pot lipsi de job altfel mi-as fi scris demisia acum. Astept un raspuns si multumesc anticcipat!
Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.
Pentru neacordarea CO, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.
Nu vreau sa va contrazic, dar eu stiam ca angajatul are dreptul sa ceara concediu in perioada X si daca angajatorului nu ii convine poate sa ii dea in perioada Y. Eu asta am inteles de mai sus. Ca sefa nu vrea sa ii dea concediu in perioada cand vrea initiatoarea topicului, ci cand e bine pentru institutie. Conf. a ceea ce stiu eu din codul muncii nu este nimic ilegal, pentru ca nu i s-a refuzat concediul, ci perioada.
Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Consider ca astfel de situatii trebuie sa fie expres reglementate in reg.intern sau in ccm aplicabil.
Concediu de odihna
catimicu
Buna ziua,
La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de ... (vezi toată discuția)