avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Doresc sa adopt copilul sotiei mele.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Doresc sa adopt copilul sotiei mele.

Buna ziua, vreau sa adopt copilul soției mele ce trebuie făcut? Vreau sa menționez ca nu este recunoscut în acte de nimeni în certificatul de naștere apare la numele tatălui renumita liniuța. Vreau sa știu dacă aceasta hotărâre judecătoreasca poate fi atacata în justiție de către o terța persoana.
O zi buna mulțumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: TudoracheF , utilizator 23:11, 27 Martie 2009
Extras din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei

Art. 12. - (1) Consimţământul la adopţie trebuie să fie dat de către părinţii fireşti ai copilului. În cazul adopţiei copilului şi de către soţul adoptatorului, consimţământul trebuie exprimat de către soţul care este deja părinte adoptator al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinţii fireşti este decedat, necunoscut, declarat, în condiţiile legii, mort sau dispărut, pus sub interdicţie, precum şi dacă se află, din orice împrejurare, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător.

(consimte la adoptie si copilul care a implnit 10 ani).

Art. 14. - Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele acestuia trebuie să consimtă la adopţie în mod liber, necondiţionat, şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopţiei, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului. Direcţia în a cărei rază teritorială locuiesc părinţii fireşti sau, după caz, tutorele este obligată să asigure consilierea şi informarea acestora înaintea exprimării de către aceştia a consimţământului la adopţie şi să întocmească un raport în acest sens.

Art 15
(2) În cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui său, consimţământul părintelui firesc se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
(3) Odată cu solicitarea consimţământului prevăzut la alin. (1) şi (2), instanţa solicită direcţiei raportul de consiliere şi informare care confirmă îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 14.

Atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare

Art. 20. - Obţinerea atestatului nu este necesară în următoarele cazuri:
a) pentru adopţia prevăzută la art. 5 alin. (3);
b) pentru adopţia copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv.

Art. 35. - (1) Cererea de încuviinţare a adopţiei poate fi introdusă direct de către adoptator sau familia adoptatoare în situaţia adopţiei prevăzute la art. 5 alin. (3) şi art. 20 lit. b),

(2) Cererea de încuviinţare a adopţiei este însoţită de următoarele acte:
a) certificatul de naştere al copilului, în copie legalizată;
b) certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică;
c) ...nu e cazul
d) hotărârea judecătorească irevocabilă de încredinţare în vederea adopţiei;
e) certificatele de naştere ale adoptatorului sau ale soţului şi soţiei din familia adoptatoare, în copie legalizată;
f) certificatul de căsătorie al adoptatorului sau al soţilor din familia adoptatoare, în copie legalizată;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, după caz, al fiecărui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris;
i) ..nu e cazul

(2) Judecarea cererilor de încuviinţare a adopţiei ......prevăzute la art. 20 lit. b) se face cu citarea adoptatorului şi a părinţilor fireşti ai adoptatului.
....

La ce terta persoana va ganditi? Hotararile judecatoresti pot fi atacate de cei ce au fost parte in cauza. IExista si exceptii, dar privesc de regula procurorul...

Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
romascanu, moderator
multumesc foarte mult de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia unui copil de catre partenerul de viata dodo53 dodo53 Buna seara, As dori sa stiu daca copilul meu (care este adoptat de mine ) poate fi adoptat de partenerul meu de viata cu care suntem impreuna de mai mult de ... (vezi toată discuția)
Adoptie tanar 23 ani AlinaDumitrache AlinaDumitrache Am un baiat de 23 ani dintr-o casatorie anterioara pe care actualul meu sot vrea sa il adopte. Ne-am casatorit anul acesta, dar am trait in concubinaj de 12 ... (vezi toată discuția)
Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)