avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributia sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributia sindicala

Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: contributia sindicala se calculeaza la brutul salariatului + contravaloarea tichetelor de masa sau numai la brutul salariatului?
Cel mai recent răspuns: ruonscalafat , utilizator 12:58, 7 Octombrie 2013
Prin completările şi modificările aduse la Normele de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 84/2013, au fost aduse câteva modificări cum sunt cele referitoare la regimul cotizaţiilor sindicale, veniturile obţinute în instanţă, pe care le semnalăm mai jos.

H.G. nr. 84/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 136 din 14 martie 2013.

Sediul materiei îl constituie Art. 57 din Codul fiscal şi care dispune în legătură cu determinarea impozitului lunar, final, reţinut la sursă de către plătitorii de venituri.

Ca regulă generală, impozitul lunar se calculează la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul.

În ceea ce priveşte baza de calcul, aceasta se calculează ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă (ATENŢIE: prin completările la Norme se precizează că în cazul sumelor plătite direct de către angajat, membru de sindicat, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, cotizaţia sindicală plătită se deduce, în limitele stabilite potrivit legii, din veniturile lunii în care s-a efectuat plata cotizaţiei, pe baza documentelor justificative emise de către organizaţia de sindicat);

- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro.
[ link extern ] /
Va multumesc pentru raspuns! Am calculat corect impozitul, adica am dedus cotizatia sindicala retinuta membrilor de sindicat, insa nu stiu daca am retinut corect cotizatia sindicala (am retinut 1% la venitul brut realizat + contravaloarea tichetelor de masa).Acest procent de 1% nu stiu daca l-am retinut corect. Am considerat ca tichetele de masa sunt asimilate veniturilor salariale si atunci am procedat la retinerea cotizatiei sindicale 1% din venitul brut realizat + contravaloarea tichetelor de masa.
Va rog sa-mi spuneti daca am retinut corect cotizatia sindicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se tine ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu cu deducere personala Liviu1922 Liviu1922 Deducerea personala se acorda sau se ia din salar?Am un salar net de 1516 +valuarea tichetelor de 188 si o deducere personala de 240.cum ar trebui calculata ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu administrator al asociatiei de proprietari youseespike youseespike Buna ziua, Firma care tine contabilitatea asociatiei de proprietari sustine ca din 2013 candva, impozitul pe salariul administratorului se calculeaza diferit ... (vezi toată discuția)