avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... URGENT - Ajutorul de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

URGENT - Ajutorul de somaj

Buna ziua. Lucrez la o companie de stat unde urmeaza sa se faca disponibilizari. In cazul in care as fi trecuta pe lista, si in conditiile in care detin un PFA cu norma de venit de 1200 lei/an,mai pot beneficia de somaj ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:45, 7 Octombrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Asadar puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri din activitatea de PFA daca aceste venituri sunt sub 500 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana fizica autorizata carabetdoina carabetdoina Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada? Va multumesc (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj si ordonanta 36 caef caef Buna ziua. Am o intrebare. Eu lucrez la o companie de stat care se pregateste de disponibilizari. In conditiile in care eu am un pfa ,mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Somaj + salariu silvia99 silvia99 va rog frumos, exista vreo situatie in care indemnizatia de somaj se poate cumula cu salariul ? de genul celor in care se poate cumula pensia anticipata ... (vezi toată discuția)